Foto 1: de archeologische site van Assos in de provincie Çanakkale

Het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme heeft zaterdag bekendgemaakt dat drie nieuwe sites zullen worden toegevoegd aan de selectielijst van UNESCO. Dit betekent dat er in Turkije momenteel 72 sites in aanmerking komen om erkend te worden als UNESCO-werelderfgoed.

Het ministerie maakte bekend dat de archeologische site van Assos in de provincie Çanakkale, het industriële landschap van de provincie Balıkesir (foto 2) en het Ivriz cultuurlandschap van de provincie Konya in aanmerking komen om opgenomen te worden in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Foto 2: Het industriële landschap van de provincie Balıkesir

De minister van Cultuur en Toerisme, Nabi Avcı, verklaarde dat Turkije al 16 sites heeft staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De minister liet ook weten dat het Wereld Erfgoed Comité bijeen zal komen in de Poolse stad Krakow in juli, waar er beslist zal worden of de archeologische site van Aphrodisias in de provincie Aydin wordt opgenomen in de Werelderfgoedlijst. De site stond al ingeschreven op de selectielijst sinds februari 2009.

Foto 3: Het Ivriz cultuurlandschap van de provincie Konya

Het verzoek om de archeologische site van Göbeklitepe in de provincie Şanlıurfa te erkennen als werelderfgoed, zal besproken worden op het Comité in 2018. De minister gelooft dat de twee bovenstaande sites hun verdiende erkenning zullen krijgen.

UNESCO

“Cultureel erfgoed die erkend worden door UNESCO als werelderfgoed, zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de toeristische sector”, volgens UNESCO.

Turkije heeft verschillende sites die erkend worden als werelderfgoed, waaronder een oud theater, natuurwonderen en warmwaterbronnen. Om deel te maken van de UNESCO Werelderfgoedlijst moeten de sites uitspringen in hun universele waarde en moeten zij tenminste voldoen aan één van de tien selectiecriteria.

Sabah