Burgemeesterskandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Ekrem Imamoğlu, zal naar verwachting in 28 van de 39 districten van Istanbul, de leiding nemen. Dit met een totaal van 54,0% van de stemmen in Istanbul.

Bij de lokale verkiezingen van 31 maart won Imamoğlu slechts 16 districten, een dramatisch verschil met zijn dominante prestatie van vandaag.

Imamoğlu’s tegenstander, Binali Yıldırım (AK-Partij), verloor 12 districten in vergelijking met de verkiezingen van maart.

Het stemverschil tussen de twee kandidaten bedroeg 707.214 stemmen.

Imamoğlu’s grootste overwinning was in het district Beşiktaş, waar hij 83% van de stemmen kreeg, gevolgd door Kadıköy met 81% en Bakırköy met 79%. Yıldırım’s grootste voorsprong was in Sultanbeyli met 65% van de stemmen, gevolgd door Esenler en Arnavutköy met respectievelijk 61% en 60%.

Yıldırım gaf zijn nederlaag al gauw toe toen de eerste resultaten begonnen binnen te stromen. Hij zei dat zijn tegenstander Imamoğlu ruim op kop stond, en feliciteerde hem met de schijnbare overwinning.

Yıldırım en Imamoğlu streden opnieuw om de burgemeesterssjerp van Turkije’s meest bevolkte stad, nadat de uitslagen van de eerste verkiezingen (31 maart) ongeldig werden verklaard door de Turkse verkiezingswaakhond (YKS).

Volgens officiële cijfers van de Verkiezingsraad (YSK), behaalde Imamoğlu tijdens de verkiezingen van 31 maart 48,8% van de stemmen, terwijl Yıldırım 48,55% van de stemmen kreeg.

Sabah

O.A ✅