Ekrem İmamoğlu, de kandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij) komt als overwinnaar uit de bus van de burgemeestersverkiezingen van 23 juni in Istanbul. Dat blijkt uit onofficiële resultaten die werden vrijgegeven. Hij bedankt zijn team en alle inwoners van Istanbul.

“Jullie hebben onze honderd jaar oude traditie van democratie in ere gehouden. Dank jullie wel, stadsgenoten,” zei İmamoğlu op een persconferentie op 23 juni.

İmamoğlu bedankte ook zijn familie en de leiders, afgevaardigden en leden van de CHP en hun bondgenoot, de partij İYİ (Goed).

“Ik zou mijn appreciatie willen uitdrukken voor onze vrienden, de helden van vandaag, die deel uitmaken van de provinciale en districtskiescommissies. Dat zijn onze behoeders van de democratie,” zei hij.

İmamoğlu riep de kiesbeambten dringend op om de stembussen niet onbewaakt achter te laten en te wachten op de officiële resultaten.

“Extravagantie, arrogantie, onverantwoorde uitgaven zullen stoppen”

“Ik vraag jullie om bij de stembussen te blijven tot de officiële resultaten bekend zijn. Zodat deze historische verantwoordelijkheid voortduurt.” İmamoğlu benadrukt dat er op 23 juni een nieuw tijdperk aanbreekt voor Istanbul. Hij belooft dat “de extravagantie, arrogantie, onverantwoorde uitgaven en marginalisering” zullen stoppen.

“Turkije heeft deze verkiezing gewonnen, niet één enkele partij. Mettertijd zal dat duidelijk worden. Ik zal niemand marginaliseren. De vervulling van mijn plicht wacht op mij. Dit is de prachtigste en meest eervolle taak uit heel mijn leven.”

Ondertussen heeft Binali Yıldırım, de kandidaat van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), zijn rivaal al gefeliciteerd. De voorlopige resultaten laten een gigantische voorsprong zien voor İmamoğlu.

“Mijn rivaal İmamoğlu staat momenteel aan de leiding,” zei Yıldırım toen de voorlopige, onofficiële resultaten werden vrijgegeven door de Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK).

“We zullen hem trachten te ondersteunen bij alles wat hij zal doen voor de inwoners van Istanbul.”

Volgens de eerste voorlopige uitslag staat İmamoğlu aan de leiding met 53,86 procent; Yıldırım haalt 45,23 procent van de stemmen.

Bron: Hürriyet

S.V.R. ✅