Turks president Recep Tayyip Erdoğan loofde op 23 juni de hoge opkomst bij de tweede editie van de lokale verkiezingen in Istanbul. Hij feliciteerde de verkozen burgemeester.

“Ik feliciteer Ekrem İmamoğlu, die volgens de onofficiële resultaten de verkiezing heeft gewonnen,” schreef de president op Twitter.

Verder zei hij dat de alliantie, die ter gelegenheid van de verkiezingen is gesloten tussen zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Nationalistische Beweging (MHP), ook na de verkiezingen zal standhouden.

“De kiezers van Istanbul zullen zelf wel de beste beslissing nemen voor de stad,” zei hij eerder vandaag in een interview, toen hij zelf zijn stem ging uitbrengen in het district Üsküdar (Anatolische kant).

In totaal kwam bijna 85 procent van de 10.570.222 stemgerechtigden opdagen. Er werden ten minste 8.680.850 geldige stemmen geteld.

Er werden inspanningen gedaan om inwoners die buiten de stad verblijven speciaal vandaag naar Istanbul te halen en later weer terug te brengen naar hun verblijfplaats, aldus Erdoğan.

De twee grote rivalen Binali Yıldırım en Ekrem İmamoğlu stonden op 23 juli tegenover elkaar in de strijd om de burgemeesterssjerp van Turkijes grootste stad.

Lagere school Leyla Bayram: ‘grootste stembureau van Istanbul’

Op de lagere school Leyla Bayram in het district Avcılar (Europese kant) was het bijzonder druk vandaag.

Er werden meer dan 18.000 kiezers geregistreerd bij de 53 stembussen die een plaatsje hadden gevonden in de klaslokalen.

Fatma Tunca, een 77-jarige vrouw die onlangs nog een heupoperatie onderging, werd in een ambulance naar een school in de wijk Samandıra (Aziatische kant) gebracht om haar stem uit te brengen. Zij was één van de ouderen met een beperking die begeleiding kregen bij het stemmen.

Het was ook bijzonder druk op de nieuwe luchthaven van Istanbul, omdat duizenden mensen voor de gelegenheid afzakten naar de districten waar ze gedomicilieerd zijn.

Volgens İbrahim Tansel uit de Centraal-Anatolische provincie Sivas gaf de verkiezing hem de kans om zijn vrienden terug te zien.

Dursun Çağlayan kwam dan weer uit de provincie Trabzon aan de Zwarte Zee. Zijn familie doet zaken in beide steden, vertelde hij aan een journalist van het persagentschap Demirören, bij zijn aankomst op de luchthaven.

“Iedereen van de familie zal zijn stem uitbrengen en dan gaan we terug naar Trabzon.”

Al op 22 juni stonden er lange rijen aan het Esenler-busstation (Europese kant).

In heel de stad golden strenge veiligheidsmaatregelen, maar er werden geen ernstige incidenten gemeld.

Een 53-jarige man onderging vandaag een complexe harttransplantatie in een ziekenhuis in het district Kartal. Op de avond van 22 juni werd nog een gedoneerd orgaan met spoed naar de stad gebracht.

Bron: Hürriyet

S.V.R. ✅