Selim Karabulut, het hoofd van de technologie- en informatiedienst van de gemeente Istanbul, is van zijn functie verwijderd nadat hij weigerde gegevens over te maken aan het nieuwe stadsbestuur. “Ik zal mijn leven geven voor ik deze gegevens aan jullie geef,” had hij gezegd. Seref Can Ayata werd in zijn plaats benoemd tot afdelingshoofd.

Karabulut weigerde in te gaan op de instructie van de nieuwe burgemeester Ekrem Imamoglu om de gegevens over de openbare aanbestedingen van de gemeente te onderzoeken. “Enkel ik ken het wachtwoord. Tot de Kiesraad een oordeel velt, zal ik het wachtwoord niet geven. Jullie mogen me ontslaan en een onderzoek openen maar dat wachtwoord zal samen met mij verdwijnen. Ik zal mijn leven geven voor ik deze gegevens aan jullie geef.”

(Links) Selim Karabulut en (rechts) Imamoglu

Karabulut was in opspraak gekomen in verband met een aanbesteding van 26 miljoen lira (ongeveer 4 miljoen euro). Een bedrag van 13 miljoen lira van die aanbesteding werd betaald op de dag dat Imamoglu zijn mandaat kreeg na de verkiezingen van 31 maart. Imamoglu besloot in zijn korte tijd als burgemeester om alle betalingen te stoppen en te onderzoeken.

Sputniknews.tr

T.A. ✅