Het aantal inwoners dat vergiftigd is door het drinken van leidingwater is in het dorp Çaydurt Yuva in de provincie Bolu aan de Zwarte Zee de 100 genaderd, heeft de minister van Volksgezondheid van het land gezegd.

“Het aantal is 98, waarvan 45 volwassenen en 53 kinderen,” zei Fahrettin Koca in een verklaring op 22 juli.

Volgens de lokale media hebben zich de laatste tijd veel mensen in ziekenhuizen gemeld, waarbij aan het licht kwam dat ze vergiftigd waren door kraanwater.

In een schriftelijke verklaring van het bureau van de gouverneur van Bolu staat dat sommige kinderen en volwassenen in het dorp klachten hadden van buikpijn, diarree en misselijkheid, en daarom werd een onderzoek ingesteld.

Door het provinciale gezondheidsdirectoraat werd een monster genomen uit de watertank in het dorp en er werd een onderzoek ingesteld.

Na voltooiing van de werkzaamheden zal het water aan het netwerk worden geleverd om opnieuw te worden bemonsterd en getest. Via luidsprekers in het dorp werd een waarschuwing verspreid om de burgers ervan te weerhouden het water uit de tank te consumeren.

“Het kraanwater in de huizen moet open blijven staan en stromen en mag niet worden gebruikt”.

Koca benadrukte dat “de behandeling van 43 patiënten, van wie er 14 op de intensive care liggen, wordt voortgezet.”

“Zeventien patiënten zijn doorverwezen naar ziekenhuizen in andere steden. Tot nu toe zijn er geen doden gevallen,” zei Koca.

Bron: Hürriyet