Zeytin, de hond van Fethi Sekin wacht op de terugkeer van zijn baasje

De hond van Fethi Sekin, de held die op 5 januari een grootschalige aanval voorkwam buiten het gerechtsgebouw in Izmir, is blijven wachten op de plek waar de man zijn leven verloor in de aanval.

Sekin, die al 10 jaar aan de voorkant van het gerechtsgebouw werkte, verzorgde de straathond “Zeytin” in de buurt van de faciliteiten. Camerabeelden van de aanval tonen ook Zeytin die achter Sekin aanloopt tijdens het incident.

De terroristen zochten vermoedelijk een manier om het gerechtsgebouw binnen te gaan, maar werden verhinderd door de acties van Sekin. Sekin werd gedood na een vuurgevecht met de terroristen, terwijl een verdwaalde kogel ook Musa Can, een gerechtelijk werknemer, doodde toen hij uit het raam keek.

“Hield evenveel van dieren als mensen”

Zeytin blijft sindsdien in de buurt waar Sekin is gedood. Een paar vrienden van Sekin vertelden dat Sekin bijna evenveel hield van dieren als van mensen. Plaatsvervangend voorzitter van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) Öznur Çalık, bezocht de weduwe, Rabia Sekin, en zijn familie in de oostelijke provincie van Elazığ. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan belde ook met de familie om zijn medeleven betuigen en hoopte dat Sekin in vrede zou rusten.

Erdoğan

Erdoğan zei ook dat Sekin een bloedbad had verhinderd met zijn offer. “Onze broeder Fethi verhinderde een ernstige ramp. In feite, werd hij een tweede Ömer. We bleven herhalen dat er niet slechts één Ömer Halisdemir was.”

Halisdemir was één van de eerste loyale soldaten die op 15 juli 2016, tijdens de poging tot staatsgreep stierf na het doden van één van de belangrijkste coupplegers, Semih Terzi. De weduwe van Sekin vroeg ook hulp aan Erdoğan voor haar kinderen. “Mijn kinderen verloren hun vader, maar ze hebben een andere vader erbij gekregen. Ik wil dat u mij helpt om hun op te voeden”, zei ze.

Erdoğan reageerde: “De toestand van de Republiek Turkije is economisch sterk. Er is fonds om de nabestaanden van helden te beschermen. Maak je hier geen zorgen over. We zullen er ook zijn voor hen en ook in hun opleiding.”