Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu (rechts) samen met zijn Finse collega Timo Soini (links) op de jaarlijkse ambassadeursconferentie in Ankara (AA Photo)

‘Finland steunt het EU-toetredingsproces van Turkije’, aldus de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Timo Soini, deze woensdag.

Tijdens zijn toespraak in Ankara op de derde dag van de 9e ambassadeursconferentie zei Soini: ‘Mijn land ziet Turkije graag dicht bij Europa en haar waarden.’ Ook zei hij dat Finland een onvoorwaardelijke vriend van Turkije is en dat de landen democratische waarden delen.

Volgens de minister hebben Turkije en de EU significante en wederzijdse belangen. ‘Zowel Turkije en de EU zouden baat hebben bij voortzetting van de toetredings-onderhandelingen. Finland ziet deze onderhandelingen als een belangrijke kwestie’, zei Soini.

Verder zei Soini dat Finland zich blijft inzetten voor de onderhandelingen en een open dialoog met Turkije behoudt. Hij sprak ook waardering uit voor het opvangen van meer dan drie miljoen vluchtelingen door Turkije.

Samenwerking

‘Ik zie uit naar het verder ontwikkelen van de coöperatie met Turkije en het samenwerken voor stabiliteit, welvaart en welzijn’, voegde Soini nog aan zijn betoog toe. Voordat Soini het woord kreeg van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, had de laatste gezegd dat Finland de grootste aanhanger is van een Turks EU-lidmaatschap.

‘Finland en Turkije werken op veel gebieden samen. Niet alleen in Europa, maar zelfs daarbuiten’, zei Çavuşoğlu.

Een lang proces

Turkije vroeg het EU-lidmaatschap aan in 1987; de gesprekken over toelating begonnen in 2005. Deze bereikten echter in 2007 een patstelling, toen de Duitse en Franse regeringen zich uitspraken tegen een volledig lidmaatschap.

Om het lidmaatschap te verkrijgen moet Turkije de onderhandelingen met de EU over 35 hoofdstukken, die over beleidshervormingen en Europese normen gaan, met succes afsluiten.

Sabah