İskender Çınar, de directeur van de Yunus Emre Religieuze Handels-Middenschool

Een directeur van een middenschool werd geschorst, nadat hij op zijn facebookpagina een beledigende post had gedeeld over seculieren. Het opschrift luidde dat een “islamitisch kalifaat zal terugkeren in Turkije tegen 2024”. Een onderzoek werd hierop geopend tegen hem door het centrale bestuur in de Anatolische provincie van Nevşehir.

Na een reeks van klachten begon de provinciale scholenraad een onderzoek tegen İskender Çınar, de directeur van de Yunus Emre Religieuze Handels-Middenschool, waarop hij geschorst werd. De voorzitter van de scholenraad, Yasin Sezel, verklaarde dat het onderzoek nog volop gaande is.

“Secularisme is heidens van aard, ongelovigheid”

Op nieuwjaarsnacht deelde Çınar, de volgende post: “Het primaire kwaad in onze samenleving is secularisme. Secularisme veronderstelt het aannemen van een God, zonder Zijn wetten na te leven. Secularisme is heidens van aard en is voor de ongelovigen. De grote dieven in de wereld zijn seculieren.

Mustafa Uğur

Mustafa Uğur, de voorzitter van Eğitim-Sen, een links gezinde vakbond in de scholensector was opgelucht met de schorsing van Çınar. “Hij zal boeten voor zijn uitlatingen en de verstoring van onze éénheid en solidariteit die hij wil bekomen, zal niet plaatsvinden,” verklaarde hij aan de pers.

Ondertussen, heeft het kantoor van de CHP in Nevşehir een klacht neergelegd tegen Çınar. De voorzitter van het hoofdkantoor, Kamil Gülmez, vertelde dat hij tevreden is en dat hij aan de basis lag van de schorsing. Bovendien heeft hij ook een strafklacht neergelegd bij het Openbaar Ministerie.

In zijn uitlatingen, deed Çınar ook aantijgingen naar de vroegere republikeinse tijdperken, die in hun aard haatzaaiend waren naar de moslims toe in Turkije.

Hurriyet