Volgens een voormalig directielid van de Turkse inlichtingendienst zijn er sterke aanwijzingen dat de aanvaller op de Reina nachtclub ‘hulp kreeg van binnenuit’.

“Wanneer men naar de reis van de aanvaller kijkt, van Kirgizstan naar Istanbul, kan men vaststellen dat de aanvaller banden had met families in beide steden. Het is dus duidelijk dat de aanvaller dus niet als lone wolf handelde” aldus Cevdet Öneş, voormalig directielid van de Turkse inlichtingendienst (MIT).

Hiaten in het veiligheidsbeleid

Volgens Öneş wees de aanval op de tekortkomingen van de Turkse inlichtingsdiensten en het politienetwerk: ”Als men naar de Reina aanval kijkt, ziet men dat de aanvaller ongemerkt langs verschillende checkpoints kon wandelen. Onze politie en inlichtingendiensten verrichten veel werk, maar we kunnen toch enkele tekortkomingen en hiaten in ons veiligheidsbeleid constateren. De terrorist heeft deze hiaten gezien en handig gebruik gemaakt van onze tekortkomingen.”

Uitgebreid netwerk

De aanval op de Reina nachtclub op oudejaarsnacht kostte het leven aan 39 mensen en verwondde 65 anderen. Het feit dat de dader nog niet gevat is, wijst er volgens Öneş op dat de aanvaller geholpen werd door een professioneel netwerk: “De aanval op zichzelf was niet het werk van een “slapende cel”, maar we kunnen zeggen dat de families en kennissen die de dader geholpen hebben, waarschijnlijk deel uitmaken van een slapende cel. Vermits de dader nog niet gevat is, kunnen we zeggen dat dit het resultaat is van de samenwerking tussen deze groep mensen. De aanval kon toch uitgevoerd worden, ondanks de intense veiligheidsmaatregelen. Dit wijst erop dat we te maken hebben met een professioneel netwerk, dat heeft samengewerkt voor de planning en uitvoering van deze terroristische aanval,” zei Öneş. Het voormalig directielid zei in het interview dat men het netwerk rond de aanvaller “grondig moet onderzoeken”.

Buitenlandse diensten

“Er zijn sterke twijfels over het gegeven dat de aanvaller lid was van DAESH. In het verleden hebben we gezien dat DAESH na een aanval een boodschap publiceerde waarin ze de aanval opeiste. Bij verschillende politici rijst het vermoeden dat de aanvaller lid was van een buitenlandse dienst. Vooraleer men zulke aantijgingen kan maken, heeft men wel concreet bewijs nodig.”

Volgens Öneş, kan men door een analyse van de reisweg van de terrorist concluderen dat er verschillende DAESH slapende cellen in Turkije aanwezig zijn.

Identiteit van terrorist vrijgegeven

Ondertussen is de identiteit van de terrorist bekend. Volgens de Turkse autoriteiten gaat het hier over een man van Oezbeekse origine: Ebu Muhammed Horasani, beter bekend onder zijn codenaam “Abdulkadir Masharipov”. Op basis van haar- en weefselmonsters, die de terrorist op de plaats der delict achterliet, kon de Turkse politie de identiteit van de terrorist achterhalen.

Hürriyet.