Şeytan-brug

De stad Konya in Centraal-Anatolië was eens een belangrijk centrum voor de Seltsjoeken en de Ottomanen. De bruggen die tijdens hun regeerperiodes gebouwd werden, staan er nog steeds. Ze verbinden niet alleen verschillende wegen met elkaar, maar ze vormen ook de figuurlijke brug tussen het heden en het verleden.

Konya, Turkey
Şeytan-brug

De Şeytan-brug ligt in het 5.000 jaar oude district Sille, in Konya. Men neemt aan dat ze in de 16de eeuw gebouwd werd door Ottomaanse architecten. Oorspronkelijk was de brug bedoeld om water van een nabijgelegen waterbron naar het district te brengen. Maar mettertijd begonnen de inwoners het aquaduct als een gewone brug te gebruiken.

De Merambrug

De Merambrug over de rivier de Meram is één van de overblijfselen uit de hoogdagen van het Seltsjoekse Rijk. Ze is 30 meter lang en 5 meter breed. Ze werd gebouwd in de 13de eeuw en wordt vandaag nog steeds gebruikt.

De Taşköprü

De Taşköprü (stenen brug) is één van de mooiste stenen bruggen van de stad. Ze werd begin 20ste eeuw gebouwd om water naar de vlakte van Konya te brengen. De brug is 40 meter lang en 6 meter breed en vormt een boog.

Om de brug in haar oorspronkelijke staat te bewaren, werd ze in 1997 gesloten voor het autoverkeer. Maar te voet kan je nog steeds over de brug van een eeuw oud wandelen.

de Bada-brug

Eén van de allereerste bouwprojecten van de Ottomanen in Konya is de Bada-brug in het district Beyşehir. Ze is 80 meter lang en 5 meter breed en dateert uit de 15de eeuw. In 2014 werd ze gerestaureerd en heropend voor het publiek.

“Historische bruggen getuigen van de glorie van het verleden en zijn een belangrijk deel van de Anatolische beschaving,” zegt İbrahim Genç, van het regionaal directoraat van stichtingen, in een interview met Anadolu Agency (AA).

“Bruggen zijn belangrijk voor de geschiedenis en de architecturale traditie van Anatolië. Ze getuigen van geavanceerde ingenieurstechnieken, kunst en architectuur. Ze worden regelmatig onderhouden en opgeknapt om ze over te laten aan de volgende generaties,” zegt Genç.

Bron: Sabah

S.V.R.