Vicevoorzitter HDP: we hadden inderdaad in het geheim een alliantie met CHP en IP tijdens de lokale verkiezingen

Pervin Buldan, vicevoorzitter van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), heeft toegegeven dat haar pro-PKK partij tijdens de lokale verkiezingen van 23 juni een geheime alliantie gesloten heeft met de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Ze deed dat omdat de HDP-kiezers ongerust waren over het gebrek aan transparantie. President Recep Tayyip Erdogan vermoedde al eerder een dergelijke alliantie. Hij bekritiseerde de CHP omdat die niet alleen een alliantie aangegaan was met de Goed-Partij (IP), maar dat die er ook de HDP bij betrokken zou hebben.

Ontkenning

Toch hadden de betrokken partijen een bondgenootschap eerder ontkend. Aan een lokale nieuwswebsite vertelde Buldan dat kiezers van de HDP terughoudend zijn over samenwerking met partijen die bang zijn een bondgenootschap met de HDP toe te geven. “We krijgen steeds te horen dat we transparanter moeten zijn over de alliantie die we voor de verkiezingen van 23 juni aangegaan zijn”, zegt ze.

Samenwerking met CHP en IYI 

Volgens haar heeft de HDP samengewerkt met de CHP en de IYI om te voorkomen dat de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) de verkiezing in Istanboel zou winnen. “We zijn 1 keer akkoord gegaan om samen te werken met de CHP en de IP, zodat we de verkiezing in Istanbul konden winnen en zodat we konden laten zien hoe de HDP toch van belang kan zijn bij de uitkomst van een verkiezing”, aldus Buldan.

Niet meer doen

Ze zegt wel dat de HDP dit niet meer zal doen, tenzij de andere partijen openlijk toegeven dat ze met haar partij samenwerken. Een belangrijk bewijs voor de samenwerking bestond erin dat de HDP had aangekondigd geen kandidaat-Burgemeesters te hebben in 7 belangrijke steden zoals Istanboel, Izmir en Ankara.

Nauwe banden met PKK

De Turkse overheid beschuldigt de HDP er al langer van dat de partij nauwe banden onderhoudt met de PKK. De HDP staat er ook om bekend dat ze voorstander zijn voor meer autonomie van gebieden met een grote Koerdische gemeenschap, en daarbij zijn sommige partijleden ook beschuldigd van, of veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij de terroristische organisatie.

Terroristische propaganda

Zo werd voormalig vicevoorzitter Selahattin Demirtaş in 2016 opgepakt omdat hij terroristische propaganda verspreidde.

De CHP heeft een bondgenootschap met de HDP nog niet officieel toegegeven omdat de partij bang is om daarbij haar seculiere nationalistische kiezers te verliezen. Toch brachten de ingediende lijsten voor de komende verkiezingen de samenwerking aan het licht, met felle reacties binnen de CHP als gevolg.

K.L.

Bron: Sabah