China stuurt Turkse Oeigoeren naar strafkampen wegens onder meer het dragen van baarden, klikken op internetlinks die naar buitenlandse pagina’s leiden of omdat ze online contact hadden met mensen in andere landen. Dat zou blijken uit gelekte staatsdocumenten die de BBC News heeft ingezien.

Wat volgens de Chinese overheid een antiterreurbeleid is, is volgens gelekte documenten in de eerste plaats actieve vervolging op basis van geloof. Een baard hebben of een sluier dragen, is genoeg om de Oeigoerse minderheid in het land naar een heropvoedingskamp te sturen.

Wat volgens China een antiterreurbeleid is, is volgens gelekte documenten in de eerste plaats actieve vervolging op basis van geloof. Een baard hebben of een sluier dragen, is genoeg om de Oeigoerse minderheid in het land naar een heropvoedingskamp te sturen.

Verwant met Turken

De Turkse Oeigoeren leven voornamelijk in de autonome regio Xinjiang, in het noordwesten van het land. Ze vormen er met 11 miljoen mensen zowat 45 procent van de bevolking in deze regio. De Oeigoeren zijn verwant met de Turken, hun taal behoort ook tot de Turkse talen.

BBC