De Democratische Partij van de Volkeren (HDP) uit de oppositie heeft de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) beschuldigd van het veranderen van het Turkse onderwijssysteem in ‘een kladblok’ en van het instellen van ‘ongelijke kansen’.

“Het onderwijssysteem is ingestort. Onze kinderen zijn nu het slachtoffer van een systeem dat niets meer is dan een kladblok”, zei HDP-vicevoorzitter Serpil Kemalbay, terwijl ze haar partij eerder deze week toesprak in het parlement.

Reek veranderingen

Haar opmerkingen kwamen nadat de minister van Onderwijs, İsmet Yilmaz, op 5 november een reeks veranderingen voor het problematische onderwijssysteem van het land aankondigde. Als onderdeel van de veranderingen zullen alleen specifieke scholen het centrale toelatingsexamen voor de middelbare school houden, het nieuwe systeem bestaat ook uit het inschrijven van studenten in de dichtstbijzijnde beschikbare school.

Kemalbay zei dat het houden van toelatingsexamens voor specifieke scholen ‘veel meer druk legt op kinderen’ dan het vorige systeem.

“De minister van Onderwijs zegt dat slechts 10 procent van de studenten zich zal inschrijven [in ‘kwaliteitsscholen’], terwijl de overige 90 procent naar hun lokale scholen gaat. Wat hij bedoelt is dat ‘goede’ studenten naar ‘goede’ scholen gaan en anderen naar scholen van lage kwaliteit gaan”, voegde ze eraan toe.

Verder verhogen

De vicevoorzitter van de HDP zei dat ouders hun kinderen niet naar scholen van lage kwaliteit willen sturen, dus de competitie voor plaatsen op goede scholen zal de druk op kinderen verder verhogen.

“Geen enkele andere minister in de wereld heeft ongelijkheid van kansen in die mate geïnternaliseerd en normaal gemaakt”, zei Kemalbay en ze maakte de verandering uit voor ‘de schande van Turkije’.

Op basis van religie in plaats van wetenschap

“We zien een tendens om onderwijs te baseren op religieuze in plaats van wetenschappelijke gronden. Een houding die zowel seksistisch als militaristisch is krijgt de overhand”, voegde ze eraan toe.

Een lijst met scholen die de toelatingsexamens zullen houden, zal binnenkort worden aangekondigd.

Hurriyet