President Recep Tayyip Erdoğan heeft opnieuw beloofd alle Turkse staatsinstellingen te zuiveren van leden van de Gülenistische terreurgroepering (FETÖ). Hij zei dat zijn regerende partij (AKP) “alles zal doen wat nodig is binnen de grenzen van de wet.”

“We zullen het staatsapparaat volledig zuiveren. Zonder deze sterilisatie, zal het nooit optimaal kunnen werken,” zei Erdoğan eerder deze week in het parlement.

“Het is duidelijk geworden hoe ze zich in onze leger en politiemacht hebben genesteld. Ook de tactiek die ze hebben gebruikt om te infiltreren in de staatsinstellingen is nu gekend,” voegde de president toe.

In een periode van zuivering

“We bevinden ons nu in een periode van zuivering. Samen met de rechterlijke macht zullen we alles doen wat mogelijk is om een einde te maken aan dit spel,” zei hij .

De president verwierp ook alle kritiek op de overheid die zegt dat de Turkse regering willekeurig tewerk is gegaan na de mislukte couppoging waardoor duizenden onschuldigen werden berecht.

Corruptieonderzoeken

“Onze natie heeft de FETÖ-bende tussen 17 en 25 december ontmaskerd,” zei Erdoğan. Hij verwees naar de corruptieonderzoeken die in 2013 tegen hoge regeringsfiguren werden gestart en resulteerden in een blijvende vijandschap tussen de AKP en Fethullah Güllen, het meesterbrein achter de couppoging van vorig jaar.

Complot tegen Turkije

Erdoğan beweerde dat de corruptieonderzoeken deel uitmaakten van een “groter complot tegen Turkije.”

“We schreeuwden van de daken dat mensen hun kinderen moesten weghouden van FETÖ scholen en hun geld moesten weghalen van FETÖ banken. Zij die hun geld niet hebben teruggenomen komen nu naar ons toe en zeggen dat ze dit niet bereidwillig hebben gedaan. Fout, je deed alles wel gewillig,” zei de president.

Vandaag hebben we een zuiver geweten omdat we de mensen hadden genoeg hebben gewaarschuwd,” Haalde Erdoğan aan.

Hurriyet