(L) een Een pro Turks-Israëlische demonstratie, (R) Gewoon een Israëlische soldaat die geniet van Ülker-snacks.

De handel van Turkije met Israël is onder het AKP-bewind met 250 procent toegenomen, zei de Turkse oppositie, die eraan toevoegde dat de handelsbetrekkingen tussen de twee landen pieken vertonen in tijden van spanningen.

De Turkse oppositie heeft gezegd dat de handel tussen Turkije en Israël met 250 procent is toegenomen onder het bewind van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Volgens de Turkse oppositie zien de handelsbetrekkingen tussen de twee landen pieken in tijden van spanningen, ondanks talloze woordenwisselingen tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

“Wanneer er iets gebeurt in Palestina, barsten woordenwisselingen uit en wisselen Netanyahu en Erdoğan beledigingen uit. Maar ondanks dit alles gaat de handel gewoon door,” aldus de Turkse oppositie.

Het handelsvolume bereikte in 2014 met 5,8 miljard dollar een recordhoogte. Vanaf 2016 bedraagt het handelsvolume tussen beide landen 4,3 miljard dollar.

De Turkse oppositie zei dat de handel tussen de twee landen een recordniveau bereikte na het incident met de Mavi Marmara.

Aan boord bevonden zich pro-Palestijnse activisten die de Israëlische economische blokkade van de Gazastrook wilden doorbreken, toen het Israëlische leger het schip bestormde en negen Turkse burgers doodde.

Betrekkingen

Sindsdien zijn de Turks-Israëlische betrekkingen nooit volledig hersteld, ondanks intensieve bemiddelingspogingen van de Verenigde Staten om de banden tussen zijn twee belangrijke regionale bondgenoten te herstellen.

Een ander handelsrecord werd waargenomen in 2018, toen de VS zijn ambassade officieel naar Jeruzalem verplaatste om samen te vallen met de 70e verjaardag van de Israëlische Onafhankelijkheidsverklaring, zei Özsoy.

“Wat is dit voor een inconsistentie?” vroeg de Turkse oppositie.

Bron: Hürriyet