Ali T.

Volgens Turkse media zou een verdachte, die is aangehouden voor het stichten van bosbranden in de districten Akseki en Manavgat in de zuidelijke Turkse provincie Antalya, door onbekenden zijn betaald om de brandstichtingen te plegen.

Volgens berichten zou een ooggetuige hem door een stemopname van de vriendin van de verdachte bij de branden hebben betrokken.

De ooggetuige zei in haar getuigenis dat ze haar gesprek met de verdachte op haar mobiele telefoon opnam en hij haar vertelde dat hij de brand stichtte nadat iemand hem in totaal 147 dollar (1.235 Turkse lira) had betaald.

Het ooggetuigenverslag deed de verdenking rijzen dat de bosbranden in Turkije in verband kunnen worden gebracht met terroristische groeperingen.

De bosbranden in Turkije begonnen op 28 juli en verspreidden zich over meer dan 187 locaties in 21 provincies en districten in het hele land, waarvan er 172 onder controle werden gebracht.

Het zijn de grootste bosbranden in de moderne Turkse geschiedenis.

Een uitgelekte audio-opname suggereert dat de enorme bosbranden die eerder deze maand de mediterrane provincie Antalya teisterden, werden aangestoken door een drugsverslaafde in ruil voor geld, zo blijkt uit onderzoek van het hoofdbureau van de openbare aanklager van Manavgat.

Na de bosbranden in Manavgat, waarbij een burger en twee bosarbeiders om het leven kwamen, overhandigde een plaatselijke vrouw, alleen geïdentificeerd als Özlem T., aan de gendarme-eenheden een audio-opname waarop gesprekken zouden staan over de manier waarop dennenbossen in de regio in brand werden gestoken.

Op de geluidsopname is een man te horen die alleen bekend is als Ali Y. en die uitlegt hoe hij de bossen in brand stak door er benzine over te gieten.

De verklaring van Özlem T., wiens verklaring als getuige werd opgenomen, bevatte ook enkele verontrustende aantijgingen.

“Ik stichtte de brand in het Manhayıt-gebied van Güçlüköy voor 1.000 lira [120 dollar]. In feite, de persoon die het geld gaf om de brand te stichten gaf een extra 250 lira [$30],” zou Ali Y. hebben gezegd, volgens Özlem T.

Volgens de verklaring zijn de persoon die geld gaf aan Ali Y. en de persoon die hem het bos liet verbranden, verschillende personen.

Ali Y., die in hechtenis werd genomen nadat de audio-opname aan de rijkswacht was overhandigd, verklaarde dat hij aan drugs verslaafd was en dat hij bedwelmd was op de dag dat de opname werd gemaakt.

De verdachte merkte op dat hij voornoemde opmerkingen misschien had gemaakt in een gesprek om “indruk te maken” op Özlem T., waarmee hij de beschuldigingen tegen hem ontkende.

Hoewel de verdachte beweerde dat hij in een ander gebied was toen de bosbranden in de nederzetting Güçlüköy uitbraken, wezen signalen van zijn telefoon en andere ooggetuigenverklaringen het tegendeel uit, waardoor hij door de rechtbank werd gearresteerd.

In Turkije zijn op 28 juli honderden bosbranden uitgebroken in de zuidelijke en zuidwestelijke provincies. Dankzij intensieve en toegewijde inspanningen konden alle branden in meer dan twee weken onder controle worden gebracht.

Bron: Hürriyet