Een helikopter giet water op het brandende bos, in Marmaris, Muğla, in het zuidwesten van Turkije, 23 juni 2022.

Een bosbrand, die dinsdag laat uitbrak, is zijn tweede dag ingegaan nu brandweerlieden uit het hele land, geflankeerd door vliegtuigen en helikopters, de vlammen blijven bestrijden die worden aangewakkerd door sterke wind en hoge temperaturen.

Twee dagen na het uitbreken van het vuur, bleef een wildvuur dat zich verspreidde over een groen gebied in het zuidwesten van de stad Marmaris agressief voortduren.

Brandweerlieden bestreden de natuurbrand in de provincie Muğla op donderdag vanuit het land en vanuit de lucht, terwijl de hoop dat de vlammen onder controle waren vervloog nadat ze zich opnieuw verspreidden als gevolg van hoge temperaturen en winderige omstandigheden.

Scènes van brandende bossen in de buurt van de Egeïsche kustplaats Marmaris deden vrezen voor een herhaling van de branden van vorig jaar die in de hele regio tienduizenden hectaren verwoestten.

De natuurbrand heeft alles en iedereen gemobiliseerd, van professionele brandweerlieden tot vrijwilligers, van blusvliegtuigen en helikopters die water op de vlammen spuiten tot waterkanonnen van de politie die de inspanningen op het land ondersteunen.

Intussen verspreidde de vuurzee zich door het bos in het dunbevolkte gebied in de wijk Bördübet van de stad, terwijl een rookpluim boven het gebied hing.

De oorzaak van de brand, die op dinsdag rond 20.00 uur (17.00 uur GMT) begon, is niet duidelijk. Na woensdag de vlammen te hebben bestreden, onderbrak het bluspersoneel het werk toen het donker werd, om het op donderdagochtend te hervatten.

Hevigste ooit

Door de mens veroorzaakte klimaatverandering maakt hittegolven waarschijnlijker en ernstiger, zeggen wetenschappers.

De bosbranden van afgelopen zomer, waarvan de meeste zich ook in de buurt van Marmaris hebben voorgedaan, waren de hevigste die ooit in Turkije hebben gewoed, aldus een atmosfeermonitor van de Europese Unie vorig jaar, die eraan toevoegde dat het Middellandse Zeegebied een brandhaard was geworden.

“Het is geen uitslaande brand, maar het is ook niet helemaal onder controle. We zitten ergens in het midden,” zei hij.

Minister van Land- en Bosbouw Vahit Kirişçi bevestigde eerdere berichten dat het vuur een gebied van 200 hectare bestreek en dat “iets verder groeide” dan dit gebied. Hij noemde oneffen terrein als een van de uitdagingen bij het blussen, maar benadrukte dat temperaturen en sterke wind grotere uitdagingen zijn geweest die hun werk hebben beïnvloed.

Hij zei dat Qatar en Azerbeidzjan helikopters en een vliegtuig hebben aangeboden om te helpen bij de bluswerkzaamheden en dat het aantal luchtvoertuigen dat op de brand reageert binnenkort 61 zal bedragen.

De minister verwierp ook beweringen dat de verbrande gebieden zouden worden opengesteld voor ontwikkeling. “We hebben vorig jaar 50.500 hectare land verloren door branden, maar tot nu toe is 28.500 hectare land hersteld (om als bos te worden gebruikt). We zullen doorgaan met de beplantingswerkzaamheden,” zei hij.

Bron: Sabah