De uitlatingen van de Saudische grootmoefti waarin hij zei dat de verzetsbeweging Hamas een terroristische organisatie is, klonk als muziek in de oren bij de Israëlische regering.

“We feliciteren Abdul Aziz Aal ash-Shaikh, grootmoefti van Saudi-Arabië en hoofd van de islamitische geleerden, met zijn fatwa die de strijd tegen joden verbiedt,” schreef de Israëlische minister van Communicatie, Ayoub Kara, op zijn Twitteraccount.

Ook de opmerkingen van de moefti waarin hij Hamas bestempelde als een terreurbeweging werden toegejuicht door de minister. “Ik nodig de moefti uit om Israël te bezoeken. Hij zal met veel respect worden verwelkomd,” liet Kara weten.

Strijden tegen Israël een misdaad

De moefti zei eerder al op televisie dat strijden tegen Israël een misdaad en een zonde is en dat Hamas enkel uit is op het zaaien van terreur.

Israël bezette de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem inbegrepen, tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967. In 1980 werd de hele stad geannexeerd en geclaimd als de “onverdeelde en eeuwige hoofdstad van de joodse staat” – een stap die nooit werd erkend door de internationale gemeenschap.

Illegaal

Het internationaal recht beschouwt de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem als “bezette gebieden” en beschouwt alle joodse nederzettingen die er staan als illegaal.

Sabah