Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kritiek geuit op een deal tussen de door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en Daesh (ISIL) over de herovering van Raqqa.

Bron: dailymail.co.uk

Het ministerie zei dat de gerapporteerde evacuatie van ISIL-leden uit de belegerde Syrische stad Raqqa, als gevolg van een overeenkomst met de SDF, die gedomineerd door de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) wordt, een ‘buitengewoon ernstige’ openbaring is, die ‘de ogen doet openen’.

“We hebben herhaaldelijk benadrukt dat het echte doel van de PKK/YPG in Syrië niet is om Daesh te bestrijden, maar om een ​​onwettig voldongen feit te creëren, door gebieden te bezetten en demografische structuren te veranderen”, zei het ministerie in een geschreven verklaring op 14 november, waarbij het een Arabisch acroniem voor ISIL gebruikte.

Toestemming aan Daesh

De SDF gaf toestemming aan ongeveer 250 ISIL-strijders om Raqqa samen met hun wapens en 3.500 van hun familieleden te verlaten, meldde de BBC.

“De [SDF-ISIL] deal is een nieuw voorbeeld van het feit dat de bestrijding van de ene terroristische organisatie met de andere er toe leidt dat deze terroristische organisaties uiteindelijk met elkaar samenspannen”, stelt de verklaring.

Journalist (BBC) in gesprek met de chauffeurs van het IS-konvooi

Respect voor de deal

Het ministerie zei ook dat het ‘de uitspraken betreurt van de woordvoerders van de wereldwijde coalitie tegen Daesh en het Amerikaanse ministerie van Defensie’, die hun ‘respect’ voor de deal hebben uitgesproken.

De woordvoerder van de door de VS geleide coalitie tegen ISIL zei op 14 november dat buitenlandse strijders van ISIL ‘mogelijk zijn ontsnapt uit de Syrische stad Raqqa, vlak voor de herovering ervan.’

Mogelijke IS-strijders

Coalitiewoordvoerder kolonel Ryan Dillon vertelde verslaggevers dat ‘van de 3.500 burgers die op dat moment uit Raqqa kwamen, er minder dan 300 werden gescreend en geïdentificeerd als mogelijke ISIL-strijders.’

“In de loop van die screening waren er vier buitenlandse strijders die werden geïdentificeerd en werden vastgehouden door de SDF”, zei Dillon.

Pentagonwoordvoerder Eric Pahon omschreef de deal als onderdeel van een ‘lokale oplossing voor een lokaal probleem.’

Hurriyet

.