PKK-strijders hijsen vlag van hun terreurleider Abdullah Ocalan, oprichter van PKK, in het centrum van Raqqa.

Turkse experts zeggen dat het gewoonweg niet mogelijk is dat de VS niet op de hoogte was van de geheime samenwerking tussen de IS en de PKK/PYD in Syrië.

Woordvoerder van het Pentagon, Eric Pahon, verdedigde dinsdag de overeenkomst die werd gesloten tussen de twee terreurgroeperingen waardoor honderden IS soldaten zijn kunnen ontsnappen uit de stad Raqqah. Hij sprak van een “lokale oplossing voor een lokaal probleem.”

Schande

Professor Mesut Hakki Casin van de Istinye Universiteit in Istanbul beschreef de recente ontwikkelingen als een “regelrechte schande.”

 “De ene terroristische organisatie werkt samen met de andere. Dat is in strijd met het internationaal recht,” haalde Casin aan.

Collaboratie

Hij zei dat diegenen die deze collaboratie hebben gesteund, uiteindelijk het internationaal recht onder ogen zullen moeten zien.

Vertrouwen

“De VS is hier duidelijk aan schuldig,” zei de professor. “Turkije heeft meermaals geprobeerd de VS te vertrouwen maar dit gaat gewoon niet,” voegde hij toe.

De PYD en de YPG zijn gewapende Syrische takken van de PKK, die al meer dan 30 jaar oorlog voeren tegen Turkije.

De gewapende campagne van de PKK, die van start is gegaan in 1984, heeft ondertussen al tienduizenden levens geëist. Sinds juli 2015 alleen, lieten al meer dan 1.200 mensen het leven door PKK-terreur.

De VS en de coalitie hebben tot nu toe elke link tussen de PYD en de PKK grotendeels genegeerd.

Anadolu