Paus Franciscus bevestigt de bouw van een Aramese kerk op de plaats van een voormalige Rooms-katholiek kerkhof in Istanbul. Dit zei Paul Russel, de ambassadeur van het Vaticaan, terwijl hij een bezoek bracht aan Bülent Kerimoğlu. Kerimoğlu is de burgemeester van de gemeente Bakırköy in Istanbul.

Volgens de verslaggeving van de Turkse krant Hurriyet handelt de paus met deze bevestiging een geschil af tussen Aramese Christenen en Rooms-katholieke priesters. Er was onenigheid over hoe de grond van het kerkhof dient gebruikt te worden als nieuwe kerk.

Het project is al bezig sinds 2013, maar werd stilgezet toen de Rooms-katholieke priester Pawel Symalaza een rechtszaak aanspande. Hij wou hiermee het grondstuk opeisen en beweerde dat de Rooms-katholieke priesters het bezitsrecht hebben over het land.

De ambassadeur deelde mee dat de Rooms-katholieke priesters niet tegen de bouw van een Aramese kerk zijn, maar dat ze bezorgd zijn omdat het land eerder gebruikt werd als katholiek kerkhof en dat het volgens hen dus ook de Rooms-katholieke Kerk toebehoort.

1,3 miljoen euro en Armeense architectuur

De Aramese Maagd Maria kerk zal ongeveer $1,5 miljoen kosten (1,3 miljoen euro). Het zal worden gebouwd in het district Yeşilköy van Istanbul. De Aramese gemeenschap uit Mardin doneerde 200,000 euro voor de constructie van de kerk. Het zal het eerste dergelijke godshuis zijn dat gebouwd wordt sinds de start van de Turkse Republiek.

Kenmerkende Aramese architectuur

De kerk zal kenmerkende Aramese architectuur bevatten, net zoals te zien is in de provincie Mardin in Zuidoost-Turkije. Het unieke design zal worden gemaakt door het bedrijf Ergün Architecture.

De Turkse overheid keurde de bouw van de kerk goed in 2015 tijdens een lunchvergadering van de toenmalige Turkse Premier Ahmet Davutoğlu. Hij hield daar een vergadering met leiders van minderheidsgroepen in het Dolmabahçepaleis in Istanbul.

Jesus Christus

Er zijn 25.000 Aramese Christenen in Turkije, waarvan er 18,000 wonen in Turkije. Ze zijn lid van een van de oudste Christelijke groeperingen en gebruiken in hun liturgie een taal die verwant is aan het oude Aramees dat gesproken werd door Jezus Christus

Sabah