Foto: Venizelos Gavrilakis, een bekend restaurateur van kunstvoorwerpen uit Thessaloniki, Griekenland, met naast hem op de foto een 16de-eeuws Byzantijns-christelijk icoon. Hij is net klaar met de restauratie van een orthodoxe kerk in Istanbul (26 januari 2021).

Venizelos Gavrilakis vormt samen met zijn team de Ieri Parakatathiki labs. De restaurateurs van kunstvoorwerpen verhuisden acht jaar geleden van Thessaloniki naar Istanbul.

Sindsdien zijn ze constant bezig met het restaureren van waardevolle voorwerpen uit de kerken van Istanbul. Met zachte hand en chirurgische precisie blazen ze de artefacten nieuw leven in.

Gavrilakis (44) kreeg zijn opleiding in Italië en Griekenland. Daar werkte hij in meer dan 40 kerken. Ondertussen hebben hij en zijn collega’s in 25 Grieks-orthodoxe kerken in Istanbul de iconen, fresco’s en schilderijen hersteld.

Hun laatste job was de restauratie van een 16de-eeuwse afbeelding van de Transfiguratie van Jezus Christus. Maar de restauratie duurde langer dan gepland door de coronamaatregelen.

Gavrilakis (rechts) en zijn assistent Umut Ballıkaya dragen een vroeg-17de-eeuwse koninklijke deur die ze net schoongemaakt en gerestaureerd hebben (26 januari 2021).

“De pandemie zal wel overgaan, maar om er tegen te vechten moeten we allemaal spiritueel verenigd blijven.”

Volgens hem brengt restauratie de boodschap van eenheid in een tijd waarin het coronavirus de mensen tijdelijk uit elkaar haalt.

“Ons werk aan deze prachtige, tijdloze kunstwerken staat steeds ter beschikking van mensen om ernaar te kijken en erdoor geïnspireerd te worden,” zegt hij.

Hij geeft levenslange garantie op zijn werk. In een interview zei hij eens: “Kunstvoorwerpen herinneren de mensen eraan dat de menselijke geest onbeperkte mogelijkheden heeft om wonderen te creëren die eeuwenlang meegaan.”

Gavrilakis is, samen met zijn assistenten Umut Ballıkaya en Aslı Erel, een 16de-eeuws Byzantijns-christelijk icoon aan het schoonmaken en restaureren (26 januari 2021).

Bron: Sabah

S.V.R.