Griekse partijleider: “Krijgsheer Haftar steunen is diplomatiek fiasco”

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, die ook leider is van de Griekse partij MeRa25, heeft vrijdag zijn land bekritiseerd vanwege de betrokkenheid bij de Libische crisis. Hij stelde dat Griekenland aan de verkeerde kant staat, wat volgens hem een diplomatiek fiasco is.

Varoufakis noemde de steun van Griekenland aan de Libische krijgsheer Khalifa Haftar, het “grootste diplomatieke fiasco van de afgelopen jaren”.

De voormalige minister van economie benadrukte dat het land “zich de ultranationalisten moet herinneren die de Servische oorlogsmisdadiger Karadzic hebben omhelsd tijdens de Bosnische oorlog, wat zowel het imago van het land als de geografisch strategische positie schaadde”.

Gasovereenkomst tussen Griekenland en Israël

Varoufakis merkte verder op dat de gasovereenkomst tussen Griekenland en Israël niets anders is dan een stap die de regionale macht van president Erdogan versterkt. Hij stelde verder dat de overeenkomst Erdogan een kans biedt om het Turkse publiek te verenigen.

Khalifa Haftar

De putschistische generaal Khalifa Haftar, commandant van de Oostelijke Libische Strijdkrachten, bracht vrijdag een bezoek aan Griekenland om er steun te zoeken. Dit slechts twee dagen voor de conferentie in Berlijn over het Libisch conflict. Fayez al-Sarraj, hoofd van de VN-erkende Libische regering zal naar verwachting ook deelnemen aan de conferentie.

De vredesconferentie in Berlijn wordt georganiseerd door de wereldmachten en heeft als doel een staak-het-vuren tot stand te brengen. Op 12 januari kondigden de strijdende partijen in het Libische conflict een staakt-het-vuren aan als reactie op een gezamenlijke oproep van president Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin.

Gesprekken voor een permanent staak-het-vuren eindigden zonder akkoord. Generaal Haftar verliet maandag de onderhandelingstafel in Moskou en eiste twee extra dagen om met lokale Libische stammen te overleggen. Fayez al-Sarraj ondertekende de overeenkomst wel.

Fayez al-Sarraj

Griekenland probeert banden op te bouwen met krijgsheer Haftar omdat de VN-erkende Libische regering een overeenkomst heeft ondertekend met Turkije over maritieme afbakening en militaire samenwerking.

Op 2 januari ondertekenden Griekenland, Israël en de Griekse-Cypriotische regering een overeenkomst voor de aanleg van een onderzeese gasleiding. Turkije is sterk gekant tegen het project omdat de 1.900-kilometer lange pijpleiding door wateren zal lopen die zijn opgenomen in de maritieme overeenkomst tussen Turkije en de VN-erkende regering in Tripoli.

Sabah

O.A.