Foto: De koning van Saoedi-Arabië is het staatshoofd van Saoedi-Arabië. Tevens is hij het hoofd van het Huis van Saoed, de koninklijke familie.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan al-Saud, drukte volmondig zijn steun uit aan de overheid van Grieks-Cyprus. Zondag had hij een ontmoeting met Nikos Christodoulides, de Grieks-Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken, terwijl de spanningen in de oostelijke Middellandse-Zeeregio aanhouden.

De Grieks-Cypriotische krant Politis citeerde een verklaring van de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, waarin staat: “Saoedi-Arabië volgt de ontwikkelingen in de oostelijke Middellandse Zee op de voet. We zijn bezorgd over de veiligheid en stabiliteit in de regio en we benadrukken dat we de Grieks-Cypriotische overheid ten volle steunen in haar soevereiniteit over Cyprus.”

Turkije, dat zich borg stelt voor de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC), ontgint momenteel aardgas en aardolie in de regio met twee mobiele boorplatforms, Fatih en Yavuz. Er zijn ook twee seismische onderzoeksschepen actief in datzelfde gebied: de Oruç Reis en de Barbaros Hayrettin Paşa.

Turkije maakt al lang bezwaar tegen de eenzijdige ontginningsoperaties van Grieks-Cyprus in de oostelijke Middellandse Zee. Volgens Ankara heeft de TRNC ook recht op een deel van de natuurlijke hulpbronnen in dat gebied.

Militaire staatsgreep door de Grieken

In 1974 werd in Cyprus een militaire staatsgreep gepleegd in een poging om het eiland te annexeren bij Griekenland. Sindsdien is het land verdeeld in een Turks-Cypriotische regering in het noorden en een Grieks-Cypriotische overheid in het zuiden.

De Turkse interventie in 1974 maakte een eind aan het jarenlange geweld tegen en vervolging van de Turks-Cyprioten door ultranationalistische Grieks-Cyprioten.

In 1983 werd de TRNC uitgeroepen.

Moord op Jamal Khashoggi

De relaties tussen Turkije en Saoedi-Arabië geraakten in het slop na de moord op Jamal Khashoggi, een dissidente journalist van de Washington Post, in het Saoedische consulaat in Istanbul.

Jamal Khashoggi

Aanvankelijk probeerde het koninkrijk alle betrokkenheid te ontkennen en Turkije ervan te beschuldigen dat het de veiligheid onvoldoende kan garanderen op haar grondgebied. Maar Ankara stelde zich onverbiddelijk op – en doet dat nog steeds – waardoor Saoedi-Arabië gedwongen werd om schuld te bekennen. Deze onthulling zorgde voor veel kritiek van de internationale gemeenschap op Saoedi-Arabië, in het bijzonder op kroonprins Mohammed bin Salman. De CIA beschouwt hem als het brein achter de moord.

Saoedi-Arabië probeert Turkije in diskrediet te brengen. Het roept haar burgers op om niet naar Turkije te reizen, naar Turkse tv-series te kijken of zaken te doen met Turken.

Anti-Turkse propaganda

Het koninkrijk is ook gekant tegen de Turkse beslissing om troepen te sturen naar Libië en spuit smadelijke anti-Turkse propaganda op sociale media.

Beide landen hebben ook tegengestelde visies op de recente ontwikkelingen in de regio, onder meer op de Arabische lente en de crisis in Libië.

Bijvoorbeeld, Turkije steunde de democratisch verkozen president Mohammad Morsi in Egypte, terwijl Saoedi-Arabië steun verleende aan generaal Abdel-Fattah el-Sissi, die Morsi met een gewelddadige staatsgreep van de macht verdreef.

Bovendien steunt Turkije de door de VN erkende Regering van Nationale Eenheid (GNA) in Libië, terwijl Saoedi-Arabië achter de opstandige generaal Khalifa Haftar staat. Saoedi-Arabië probeert, als bondgenoot van de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en Qatar te isoleren en dwarsboomt Ankara’s belangen in de regio.

Bron: Sabah

S.V.R.