Turkije noemt Berlijnse top “belangrijke opportuniteit” voor beëindigen conflict Libië

Turkije evalueert de resultaten van de top van Berlijn positief. Men spreekt van een “belangrijke opportuniteit” voor het beëindigen van de vijandigheden in Libië. Turkije benadrukt hetzelfde constructieve vredesbeleid te zullen blijven voeren om dat doel te bereiken.

“De top van Berlijn is een belangrijke stap richting het beëindigen van de conflicten en een politieke oplossing voor Libië,” schreef İbrahim Kalın, de woordvoerder van de president, op 20 januari op Twitter.

Op de top van Berlijn zaten twaalf landen, waaronder Turkije, Rusland, Frankrijk en Egypte, en vier internationale organisaties samen op uitnodiging van Duits kanselier Angela Merkel. Bedoeling was tot een staakt-het-vuren te komen en een politieke oplossing te vinden voor de crisis in Libië. De twee rivaliserende leiders, premier Mustafa Fayez al-Sarraj en generaal Khalifa Haftar, waren ook aanwezig.

(rechts) Fayez al-Sarraj en (links) Khalifa Haftar

De top heeft nog maar eens bewezen dat Turkije een sleutelrol speelt in de onderhandelingen om tot een vredevolle oplossing te komen, aldus Kalın. Dat is te danken aan de “effectieve en multi-dimensionele diplomatie” van president Recep Tayyip Erdogan.

Verder beklemtoonde hij dat Turkije hetzelfde “constructieve vredesbeleid” zal blijven voeren om proxy-oorlogen te vermijden.

Bron: Hürriyet

S.V.R.