Foto: Selahattin Demirtas

Volgens PKK-terroristen kregen ze in een academie training van een jongere broer van de leider van de Democratische Volkspartij (HDP), de politieke partij die nauwe banden heeft met de terreurorganisatie PKK.

Volgens PKK-terroristen die vorig jaar in het Oosten van Turkije werden opgepakt, kregen ze ideologische training van een jongere broer van de leider van de Turkse oppositiepartij HDP.

Volgens inlichtingen die Anadolu Agency verkreeg van veiligheidsdiensten, gaat het hier om Nurettin, de jongere broer van Selahattin Demirtas. Hij zou betrokken zijn bij activiteiten van de terroristische groepering PKK/KCK.

De politieke partij HDP wordt er al langer van beschuldigd nauwe banden te hebben met de terreurorganisatie PKK en de YPG, de Syrische tak van de PKK.

Nurettin

De ondervraagde terroristen werden opgepakt in de Oostelijke provincies Sirnak en Hakkari. Nurettin zou hen ideologische training hebben gegeven in de zogenaamde Mazlum Dogan-academie van de PKK/KCK. Een van de terroristen vertelde aan de veiligheidsdiensten dat hij dat nog steeds doet.

Hij zou de codenaam Siyar Demirtas hebben en ook een M-16 aanvalsgeweer bij zich dragen. Volgens de man zou de Mazlum-Dogan-academie ook een nieuwe locatie gekregen hebben na een Turkse militaire operatie in de Iraakse regio Hakurk, maar hij kon niet zeggen waar de academie nu gevestigd is. Een andere terrorist zou bevestigd hebben dat Nurettin nog steeds actief is binnen de PKK/KCK, en dat hij al een hele tijd geleden lid werd.

In 1991 werd Nurettin opgepakt omdat hij lid was van de Jeugdvereniging van Koerdistan, een organisatie van de PKK. Daarvoor werd hij in 1994 veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. Vanwege een nieuwe maatregel binnen de Turkse strafwet kwam hij al in 2006 vrij, waarna hij in 2007 medevoorzitter werd van een politieke partij.

In 2009 trok hij naar de berg Qandil in het Noorden van Irak en sloot hij zich daar aan bij een groep van de PKK/KCK. Nurettin staat nu op de rode lijst van meest gezochte terroristen in Turkije. Hij wordt onder meer gezocht voor het vervalsen van een officieel document, het behoren tot een terroristische groepering en het plegen van bedrog om onder de militaire dienst uit te komen.

De PKK, die in Turkije, de VS en de EU bekend staat als terroristische groepering, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne. Daarbij kwamen al zeker 40.000 mannen, vrouwen, kinderen en baby’s om het leven. De YPG wordt beschouwd als de Syrische tak van de PKK.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)