De Griekse kustwacht heeft vandaag een aantal waarschuwingsschoten gelost op een Turks vrachtschip in de Egeïsche Zee, nabij de kust van het Rhodos eiland.

Het vrachtschip ‘M/V ACT’ vervoerde staal van de zuiderse haven İskenderun naar İzmit toen de Griekse kustwacht hun bevel gaf de ‘koers naar Rhodos te wijzigen’.

Het schip vaarde in de internationale wateren en de kapitein betwiste de rechtsmacht van de Griekse kustwacht over zijn schip. Tegelijkertijd werd de Turkse kustwacht ook ingelicht over het incident. Toen het schip het bevel bleef ontkennen, schoot de Griekse kustwacht een waarschuwingsschot in de lucht en vervolgens op de boot. Er werden ook twee extra schepen van de kustwacht opgeroepen voor te assisteren.

De kapitein van het schip, Sami Kalkavan, heeft verklaard dat hij 16 kogelgaten had geteld. Ondanks het incident is zijn bemanning ongedeerd gebleven.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is nu in ernstige gesprekken getreden met de Griekse autoriteiten. Twee Turkse kustwachteenheden werden uitgestuurd en zijn nu aanwezig in Rhodos.

Sabah