De Duitse krant Der Spiegel beweerde zaterdag in een rapport dat de kans op een tweede couppoging in Turkije reëel is.

Het verslag van zes pagina’s, geschreven door hun Turkse correspondent Maximillian Popp, toont aan dat alle factoren die hebben geleid tot de vorige staatsgreep, nog steeds aanwezig zijn. Bij gevolg is het niet uit te sluiten dat nieuwe crisissen opduiken, zelfs in de vorm van een tweede staatsgreep.

Hoofdverdachte blijft Fethullah Gülen

Het rapport vertelde ook dat de breinen die achter de eerste couppoging, die werd bestempeld als putsch tegen de President Recep Tayyip Erdoğan, nog steeds niet met zekerheid zijn bekend. Fethullah Gülen, de in Amerika gevestigde leider van de terreurbeweging FETÖ, blijft de hoofdverdachte en riskeert levenslange opsluiting voor het orkestreren van de poging tot staatsgreep.

Hotelkamer

Ondertussen heeft de politie van Istanbul vorige zaterdag een toestel gevonden dat politiek getinte pamfletten uitprintte en verdeelde. Het apparaat, dat provocerende flyers produceerde, werd gevonden in een hotelkamer die geboekt was door een Duitser in het district van Taksim.

De pamfletten, die beweerde dat het protest was gefinancierd door de Duitse federale overheid en de Vrijstaat Beieren, riepen het volk op om in opstand te komen tegen de zogenaamde ‘dictatuur’ en meer bepaald tegen de Turkse president.

Sabah