De politie van Istanbul heeft een verdacht printmachine gevonden in een hotelkamer. Naast de printer werden verschillende politieke pamfletten gevonden. De pamfletten riepen het volk om in opstand te komen tegen de Turkse president Erdoğan. De hotelkamer bevindt zich in de wijk van Taksim en werd geboekt door een man van Duitse origine.

Honderden pamfletten vlogen uit de hotelkamer van de 26 jarige Morius Sebastian Enden, die in het Taksim Gezi Park verbleef op zaterdagmorgen. In reactie hierop verwittigde het hotelpersoneel de politie onmiddellijk. De Turkse media spreken over een mogelijk verband tussen de Duitse geheime dienst en de man.

Wi-Fi

Toen de politie de hotelkamer van Enden onderzocht, ontdekte zij een automatische printermachine die van op afstand bediend werd via Wi-Fi en die de pamfletten uit het raam stuwde.

De politie heeft verklaard dat het hele systeem gecontroleerd werd met een speciale afstandsbediening. Het hotelpersoneel verklaarde dat Enden zijn kamer de dag ervoor had verlaten en sindsdien niet meer is teruggekeerd.

Opstand

De pamfletten, die zelf beweren gefinancierd te worden door de Duitse federale regering, roepen het volk op om in opstand te komen tegen de “dictatuur” wanneer de CHP voorzitter, Kemal Kılıçdaroğlu, Istanbul zal bereiken met zijn protestmars.

Ondertussen loopt het onderzoek verder en zou de Duitse verdachte het land al hebben ontvlucht. Er wordt vermoed dat de verdachte momenteel in Duitsland ondergedoken is.

Sabah