De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, heeft onlangs toegegeven dat de strijd tegen de propaganda activiteiten van de PKK gefaald heeft in Europa.

video

“Ik denk nu dat Turkije gelijk had toen zij ons waarschuwden om geen PKK propaganda toe te laten,” verklaarde Gabriel aan de pers vorige vrijdag.

Turkse politici

“Ik denk ook dat het onacceptabel is om de publieke optredens van Turkse politici te verbieden, terwijl wij bijeenkomsten van Öcalan aanhangers wel toelaten. Dit geldt evengoed voor de mensen die op bijeenkomsten zwaaien met PKK en PYD vlaggen.

Terroristische activiteiten

Duitsland heeft de PKK in 1993 verboden wegens terroristische activiteiten, maar de overheid is zeer laks geweest in het nemen van doeltreffende maatregelen tegen de propaganda en rekruteringsactiviteiten van de terreurorganisatie.

Diplomatieke banden

De terughoudendheid van Berlijn in de strijd tegen de PKK is één van de hoofdredenen waarom de diplomatieke banden met Ankara zijn verwaterd. Het was Recep Tayyip Erdoğan die tijdens het bezoek van Gabriel aan Ankara liet verstaan dat er veranderingen moeten plaatsvinden.

PKK

Een Duitse hooggeplaatste diplomaat vertelde vrijdag dat de PKK niet enkel een gevaar is voor Turkije, maar dat ze dat ook is voor Duitsland.

“De PKK werd verboden in de jaren 90 in Duitsland. Niet enkel omdat ze terreur zaaide in Turkije, maar ook omdat zij afpersingen, drugshandel en wapenhandel hadden georganiseerd in ons land,” verklaarde hij hierover.

Sabah