Volgens een Griekse topdiplomaat is het in Europa de algemene norm om verkiezingscampagnes van andere landen toe te laten.

Tijdens een interview met een Griekse zender verklaarde de diplomaat Georgios Katrougalos, dat er geen reden was om de bijeenkomst van de Turkse minister te verbieden. “Ik kan geen oordeel vellen over interne politieke kwesties van andere landen, toch is het de regel in Europa, dat men zulke bijeenkomsten toelaat”, zei Kartougalos.

Bijeenkomsten in Griekenland

De diplomaat verklaarde verder dat soortgelijke bijeenkomsten met Turkse politici in Thracië werden gehouden en dat Griekenland geen reden heeft om deze te verbieden. Volgens Kartougalos moeten andere Europese landen zich weerhouden van daden die de spanningen in de regio kunnen verhogen.

Turkse minister

Afgelopen zaterdagnacht werd de Turkse minister, Fatma Betül Sayan Kaya, de toegang tot het Turkse consulaat in Rotterdam ontzegd. De minister werd verplicht om urenlang in haar auto te wachten waarna ze door ze de Rotterdamse politie in een andere auto terug naar Duitsland werd geëscorteerd. Eerder op de dag trok de Nederlandse staat de landingsrechten in voor het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse zaken, die van plan was om te spreken tijdens een bijeenkomst in Rotterdam.

Sabah