Het Grieks hooggerechtshof zet een streep door de uitlevering van acht Turkse militairen. Ankara verdenkt hen van betrokkenheid bij de couppoging en wil hen hiervoor vervolgen.

De acht soldaten – Maj. Ahmet Guzel, Maj. Gencay Boyuk, Kapt. Feridun Coban, Sgt. Mesut Firat, Kapt. Abdullah Yetik, Kapt. Ugur Ucan, Kapt. Suleyman Ozkaynakci en Sgt. Bilal Kurugul – ontvluchtten Turkije enkele uren na de mislukte staatsgreep in juli 2016, die het leven kostte aan 248 personen en duizenden anderen verwondde. De soldaten vluchtten op 16 juli met een gestolen helikopter naar Griekenland en vroegen daar asiel aan.

Moordcommando

De Turkse autoriteiten verklaarden dat vier van deze verdachten banden hadden met het moordcommando die president Erdogan op 15 juli probeerde uit te schakelen. Het Openbaar Ministerie van Istanbul ontdekte dat vier van de verdachten op 15 juli telefonisch contact hadden met twee leden van het moordcommando. Het parket bracht de Griekse autoriteiten hiervan op de hoogte.

Bombardement van het Turkse parlement

Volgens het Turkse Ministerie van Justitie kaapten de soldaten vijf militaire helikopters van de vliegbasis van Samandira. Op videobeelden van de coup kan men zien dat een aanvalshelikopter en jachtvliegtuigen werden gebruikt om het vuur te openen op burgers, politiegebouwen, het Turks parlement en het presidentieel complex.

Aanslag op president

President Erdogan was op vakantie, toen hij op de hoogte werd gebracht van de coup. Hij ontsnapte ternauwernood aan een aanslag, minuten nadat hij vertrok naar Istanbul. Het hotel waar Erdogan verbleef, werd 15 minuten later gebombardeerd. Volgens de Turkse regering probeerden de verdachten de president te vermoorden in opdracht van Fethullah Gülen.

Uitlevering

De Turkse regering heeft herhaaldelijk gevraagd om de militairen uit te leveren en beloofde dat de militairen een eerlijk proces zouden krijgen in Turkije. Sinds de mislukte staatsgreep pleiten verschillende Turkse bestuursleden voor de herinvoering van de doodstraf. Turkije schafte echter in 2004 de doodstraf af, om aan de voorwaarden voor het EU-lidmaatschaap te voldoen.

Nieuwe aanvraag

Het buitenlands ministerie van Turkije bekritiseerde de beslissing die volgens haar politiek gemotiveerd is. Het parket van Istanbul heeft donderdag opnieuw een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de voortvluchtige soldaten.

Anadolu Agency