Meer dan 500 atleten sprintten zondag Griekenland binnen zonder een visum in kader van ‘een vriendschappelijke marathon’ waarvoor het buurland de grens openzette, ten westen van Turkije. 

De relatie tussen de twee landen is historisch gekenmerkt door vijandigheden. Maar het evenement waarbij de Griekse grens werd opengezet is voor velen een bemoedigende zet. Vooral voor de mensen van beide landen die een gemeenschappelijke geschiedenis delen.

Geen visum

De marathon die startte in het Turkse Edirne en eindigde in het Griekse Kastanies, was het recentste teken van het verbeteren van de relaties tussen de landen. Het was een zeldzaam gebaar, dat Griekenland niet vroeg naar de Schengen visa, die normaal vereist is voor elke reiziger die het land binnenkomt via Turkije. Vervolgens baanden 507 atleten hun weg van de grensstad Edirne naar de Griekse stad Kastanies tijdens de 21 kilometer lange looptocht.

Foto: Google Maps

De jaarlijkse halve marathon, die voor de derde maal gehouden werd dit jaar, is het initiatief van de Turkish-Bulgarian-Greek Friendship Association (TUYUB), een lokale non-profitorganisatie die streeft naar het verbeteren van de culturele interactie tussen de drie landen die gemeenschappelijke grenzen hebben.

Pazarbasi grensovergang

In een zeldzaam voorbeeld van verminderde veiligheid, deden Turkse en Griekse douaniers geen visum- en paspoortcontroles toen de atleten Griekenland binnenkwamen via de Pazarbasi grensovergang. De deelnemers renden over de grensovergang onder het toeziend oog van soldaten die beide kanten bewaakten. Na een korte rondleiding in de Griekse stad, keerden ze terug naar het startpunt voor de Selimiye Moskee om de looptocht te vervolledigen.

Deelnemers renden een symbolisch deel van 1 kilometer van de halve marathon op Grieks grondgebied tot de stad Kastanies, en keerden terug naar het startpunt via dezelfde route.

Sabah