Spanningen blijven stijgen tussen Ankara en Athene met de Turkse EU-Minister Omer Celik die de Griekse Minister van Defensie Panos Kammenos een “politieke komiek” noemt wegens zijn opmerkingen over recente militaire bewegingen in de Egeïsche Zee en noordoost Griekenland.

 “Deze politieke komiek die de titel draagt van Minister van Defensie van Griekenland, provoceert constant. Door stil te blijven keurt de Griekse regering deze provocateur, die spreekt over militaire opbouw tegen Turkije, goed,” schreef Celik in het Engels op zijn Twitteraccount op 8 april.

 “Het niveau van de verklaringen van deze onbeschaamde politieke komiek die de titel draagt van Minister van Defensie van Griekenland is een kwestie van de Griekse overheid. Het zijn verklaringen die veroordeeld moeten worden door de EU,” voegde hij eraan toe.

De Griekse Minister van Defensie had gezegd dat 7.000 personeelsleden van de Griekse strijdkrachten naar de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee en een grensgebied in noordoost Griekenland worden verplaatst terwijl de spanningen met Turkije zijn opgelopen.

‘Provocatieve en oneerlijke’ opmerkingen

Turkse vicepremier Bekir Bozdag veroordeelde ook op Twitter wat hij noemde de “provocatieve en oneerlijke” opmerkingen van Griekse functionarissen over opgesloten Griekse soldaten in Turkije.

 “Sommige oneerlijke en provocatieve verklaringen van Griekse ministers over Turkije zijn niet positief voor Griekenland. Zij die wijs en verziend zijn, moeten de Turkse positie niet als een zwakte zien,” schreef Bozdag op 7 april.

Hij schreef ook dat Turkije “positieve stappen heeft gezet” om de relaties tussen Griekenland en Turkije te versterken maar dat “sommige gebrekkige Griekse politici” de relatie tussen de twee landen willen saboteren.

Vrijlating van twee soldaten

Grieks premier Alexis Tsipras eiste op 7 april de vrijlating van twee soldaten opgesloten in Turkije en argumenteerde dat ze niet gebruikt zouden moeten worden als “pionnen voor chantage”.

 “Een mensenleven en menselijke vrijheid zijn niet, en mogen niet, gebruikt worden als pionnen in machtspellen en chantage,” zei hij in een verklaring aan de krant Documento.

Turkije houdt twee Griekse soldaten in voorhechtenis. De soldaten staken de grens over op 2 maart nadat ze hun weg verloren in de mist.

Paasviering op zondag

Griekenland wou hun vrijlating verkrijgen voor de orthodoxe paasviering op zondag.

Turkse media berichtten dat de twee, gehouden in de noordelijke Turkse provincie Edirne, aangeklaagd worden voor spionage. Maar Athene houdt vol dat de Turkse autoriteiten niet voldoende details hebben gegeven over de aanklachten of de bewijzen waarop ze zijn gegrond.

Hurriyet