Een klein deel van het Turkse leger had in 2016 de controle over het land proberen over te nemen. Bij de poging en het geweld waren minstens 251 doden en meer dan 2.0000 gewonden gevallen.

Devlet Bahçeli, partijvoorzitter van de Nationalistische Partij (MHP), deed de geruchten dat er een nieuwe staatsgreep zat aan te komen in Turkije af als “landverraad”. “Als iemand het zou overwegen om een staatsgreep te plegen, zou die alle 82 miljoen Turken tegen zich krijgen,” zei hij op de vergadering van zijn parlementaire fractie.

Van overal komen geruchten over een vermeende nieuwe staatsgreep, die voorbereid zou worden door mensen uit de middenklasse van het leger. Dat wordt onder meer gesuggereerd in een rapport van de Amerikaanse RAND-corporatie.

Foto: Devlet Bahçeli, voorzitter van de Nationalistische Partij (MHP), houdt een toespraak voor de parlementaire fractie van zijn partij in Ankara (18 februari 2020)

De MHP zal zich verzetten tegen elke vorm van staatsgreep, zei hij nog.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu stipte de “waarschijnlijkheid van een staatsgreep” aan, zoals die wordt beschreven in het 277 pagina’s tellende rapport van RAND voor het Pentagon. Volgens hem is er geen enkele persoon of instelling in Turkije die een staatsgreep kan proberen te plegen. In een interview met de krant Hürriyet zei Soylu dat de regering goed voorbereid is op een dergelijke mogelijkheid.

Als we ons bezighouden met geruchten over een staatsgreep kunnen we ons niet focussen op de doelen die echt belangrijk zijn, zegt Ömer Çelik, woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), in een interview op 18 februari.

De officieren van het leger kunnen het hoofd bieden aan degenen die achter de poging tot staatsgreep van 15 juli 2016 zaten, aldus Çelik. “Er bestaat geen dergelijke agenda. Een debat over een staatsgreep is overbodig voor Turkije. Al onze instituties die democratisch werken, zijn voorbereid [op zo’n situatie].”

Geruchten over een staatsgreep

“De Turkse soldaten kwijten zich heldhaftig van hun plicht. Er worden grootschalige operaties uitgevoerd in Syrië. Het verspreiden van geruchten over een staatsgreep is een poging om de aandacht van de staat af te leiden; de staat die vooruit zou moeten kijken. Alle instellingen van de staat hebben bewezen dat ze democratisch werken.”

Na de mislukte poging tot staatsgreep op 15 juli 2016 besloot de regering om honderden legerofficieren te ontslaan. Volgens het rapport, van RAND in opdracht van het Pentagon, zorgde dat voor onvrede binnen het leger.

“We vernemen dat de middenklasse-officieren extreem ontevreden zijn over hun oversten en vrezen dat ook zij ontslagen zullen worden,” luidt het.

Bron: Hürriyet

S.V.R.