De gemiddelde Turk consumeert jaarlijks ongeveer 1300 kopjes thee. Dat zegt het hoofd van een vereniging van koffiehuizen.

Volgens een rapport van het Internationaal Theecomité is Turkije de grootste consument van thee in de wereld, aldus Serdar Erşahin, hoofd van de vereniging met zetel in Istanbul, in een interview met Anadolu Agency.

3 à 5 koppen thee per dag

De Turken consumeren zo’n 3 à 5 koppen thee per dag. In de winter loopt dat aantal op tot 10 kopjes, aldus Erşahin.

De cultuur van theedrinken is erg belangrijk voor de Turken. Het is een gelegenheid om gezellig samen te zitten en te praten.

In Turkije wordt thee op een andere manier gemaakt dan in de rest van de wereld. De Turkse thee moet namelijk 20 minuten trekken.

Doorheen de geschiedenis zijn theehuizen altijd al plaatsen geweest waar mensen samenkomen voor het sociaal contact.

Vijf generaties

De familie van Bekir Tezçakar baat al vijf generaties lang een theehuis uit in de historische Grand Bazaar van Istanbul. Volgens hem verdubbelen de verkoopcijfers bij koud weer.

Turkije produceert ook zelf thee. In de eerste helft van 2018 haalde Turkije $4,5 miljoen inkomsten uit de export van thee naar 93 verschillende landen. Dat blijkt uit cijfers van de Exportvereniging voor de Oostelijke Zwarte Zee (DKIB).

De drie landen die het meeste Turkse thee aankopen zijn Duitsland, de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC) en de VS.

Sabah

S.V.R.