Foto: Hande Şeker

Eerder werd een politieagent opgepakt omdat hij een transgender-prostituee had doodgeschoten in de Egeïsche provincie İzmir. Nu is hij gearresteerd op bevel van de rechtbank.

Hande Şeker werd op 9 januari vermoord in een huis in het centrum van Alsancak.

De 23-jarige politieagent A.D. drong buiten zijn diensturen het huis in kwestie binnen, op 9 januari omstreeks 6u30 ’s ochtends. Een vriend van hem was ook aanwezig. De agent schoot verschillende keren op Şeker en haar collega.

Şeker werd door twee kogels geraakt en overleed ter plaatse. Haar collega raakte gewond aan haar arm.

Zijn vriend, een verkoper van tweedehands mobiele telefoons, raakte ook gewond aan zijn voet door een verdwaalde kogel.

De politie die ter plaatse kwam pakte zowel de politieagent buiten dienst op als de verkoper van tweedehands mobiele telefoons. Die laatste werd na verhoor weer vrijgelaten, maar de agent werd doorverwezen naar de rechtbank.

 

View this post on Instagram

 

#handeseker Allah Rahmet Eylesin

A post shared by Seda Çağlar (Oyuncu ve Solist) (@selinsedacaglar79) on

Op 10 januari besliste de rechtbank van İzmir om de man in voorlopige hechtenis te plaatsen.

Het LHBTI+-comité (belangenbehartiging van holebi’s en transgenders) van de Vereniging van Barhouders in İzmir reageerde als volgt: “Het gaat hier om een functionaris in openbare dienst die een wapen draagt om de veiligheid van de burgers te verzekeren. Het gebruik van dat wapen is onderworpen aan strikte regels. Hij gebruikte het wapen buiten zijn diensturen om er een persoon mee om het leven te brengen. Dat maakt de zaak zo ernstig.”

“Gezien de omstandigheden is het onmogelijk dat de enige verantwoordelijke voor deze moord de verdachte politieagent zelf is, zoals dat wel het geval is bij verschillende andere moorden op transgenders.

Moorden op transgenders zijn politiek geïspireerd. We moeten er ons van bewust worden dat het hier niet om individuele misdaden zonder maatschappelijke betekenis gaat. Op die manier kan een inclusief beleid tot stand komen met veel aandacht voor mensenrechten. Zo kan er een einde komen aan het verbod op LHTBI+-activiteiten. En zo kunnen we uit alle macht het leven verdedigen tegen de haat.”

Hürriyet

S.V.R.