Foto: Google Maps

Het Turkse restaurant Ilya in Rotterdam-West moet verplicht alcohol schenken van de huisbaas, woningcorporatie Woonstad. De eigenaar van het restaurant weigert dit uiteraard omdat hij ervoor vreest dat zijn islamitische klanten zullen wegblijven. Dat schrijft AD.

Foto: Google Maps

Volgens Woonstad Rotterdam houdt het Turkse restaurant Ilya zich niet aan de verplichtingen omdat het bewust geen alcohol schenkt. Daarom moet het restaurant alcoholische dranken op de menukaart zetten, anders gaan er maatregelen volgen. In het ergste geval, zo dreigt de corporatie, kan het huurcontract worden ontbonden.

De voorwaarde die opgenomen is in het huurcontract, is eigenlijk een voorstel van de Alliantie West-Kruiskade. Een samenwerking tussen winkeliers, de gemeente en de corporatie om de winkelstraat een stimulans te geven.

Eigenaar wil af van de verplichting

Eigenaar Özkan Bayram (34) wil echter komaf maken met de verplichting. Zijn restaurant is nu één jaar open en marcheert goed. Hij vreest dat islamitische klanten zullen wegblijven als er alcohol zou worden geschonken.

Bayram is niet tegen alcohol, zegt hij. Sterker: hij drinkt zelf alcohol. Bij Nederlanders is het: hoe meer drank, hoe gezelliger. Bij Turken is dat niet zo, die kunnen niet goed tegen alcohol en dan krijg je ruzies en vechtpartijen. Daar heb ik geen zin in.”

Klik hier om het volledig artikel te lezen.