De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, verklaarde vorige zaterdag dat het visumvrij reizen enkel toegekend zou moeten worden aan de Turkse burgers die ‘NEE’ stemden tijdens het referendum.

De subtiele suggestie kwam van de Duitse minister tijdens een informeel beraad van de buitenlandministers van de EU op Malta. “Waarom zouden wij niet intellectuelen, artiesten en journalisten toegang geven om Duitsland binnen te komen zonder visum?”, verklaarde Gabriel om vervolgens stil te zwijgen over alle andere Turkse burgers en de burgers die voor het referendum hebben gestemd.

Overeenkomst

De EU en Turkije hadden in 2016 een overeenkomst ondertekend, de zogenaamde vluchtelingendeal, die voorzag in de ontmoediging van vluchtelingen om via Turkije door te stromen naar Europa. De vluchtelingendeal voorzag in een hulppakket van 6 miljard euro om Turkije financieel te ondersteunen in de opvang van miljoenen vluchtelingen. Echter heeft Turkije nog maar 677 miljoen euro hiervan ontvangen van de EU.

De vluchtelingendeal voorzag ook in de versnelde toetreding van Turkije tot de EU en in visumvrij reizen voor Turkse burgers binnen de Schengenzone. De EU heeft tot nu toe het visumvrij reizen aan geen enkele Turkse burger toegekend.

De Turkse minister van EU-Zaken, Ömer Çelik, verklaarde vorige week in Ankara dat hij in mei een finaal voorstel omtrent het visumvrij reizen zal overmaken aan de EU. Indien deze niet aanvaard wordt, zal ook de vluchtelingendeal beëindigd worden.

Sabah