Een onderzoeker van de politie heeft eerder bekendgemaakt dat er explosieven uit de VS werden gebruikt voor de PKK-aanslag in Diyarbakir. De aanslag werd eerder in april gepleegd in het zuidoosten van Turkije. De explosieven, die gebruikt werden door de PKK/PYD, blijken nu afkomstig te zijn uit de Verenigde Staten.

De onderzoeker, die anoniem wenst te blijven naar aanleiding van een mediaverbod, verklaarde dat de terreuraanslag op een politiekantoor werd uitgevoerd met oorlogsmunitie die door de VS werd geleverd.

1 ton aan explosieven

Drie mensen verloren het leven in die terreuraanval, die de PKK meteen opeiste. De lokale gouverneur verklaarde dat 1 ton aan explosieven in een tunnel onder het politiebureau geplaatst werd. De anonieme bron, die niet verder inging op de identificatiemethode van de explosieven verklaarde ook dat er veel Amerikaanse oorlogswapens teruggevonden werden in de oorlogskampen van de PKK en de PYD.

Officieel een terreurorganisatie

De PKK wordt officieel erkend als een terreurorganisatie in Turkije, de VS en in de EU. Turkije beschouwt het Syrische PKK verlengstuk, de PYD, evengoed als een terreurgroep. De VS daarentegen ziet hun als een getrouwe bondgenoot in de strijd tegen IS.

Kritiek van de VS 

Turkije heeft meermaals de VS opgeroepen om haar steun aan de PKK/PYD te beëindigen. Vorige dinsdag heeft Turkije haar oorlogsvliegtuigen naar de regio gestuurd in kader van anti-terreuroperaties, waarbij terroristen werden uitgeschakeld. Deze actie werd dan ook fel bekritiseerd door de VS.

De bron verklaarde ook dat de PKK/PYD meermaals aanslagen in Turkije heeft uitgevoerd door gebruik te maken van wapens die door de VS geleverd werden.

Irakese veiligheidstroepen

In april van het vorige jaar ontkende de ambassadeur van de VS dat zij de PKK/PYD met wapens hebben bevoorraad. Volgens de ambassadeur kwamen de wapens van de Irakese veiligheidstroepen.

Sinds de PKK haar terreurcampagne heeft hervat in 1984, zijn er ongeveer 40.000 burgers in Turkije omgekomen. Het staakt-het-vuren werd door de PKK geschonden in juli 2015. De PKK is verantwoordelijk, sinds die datum, voor de levens van 1.200 personen, waaronder burgers en leden van de veiligheidstroepen.

AA