De Turkse president Erdogan en de Russische president.

Volgens een topfunctionaris van het Russische ministerie van defensie zijn Ankara en Moskou aan het onderhandelen over de levering van Russische gevechtsvliegtuigen aan Turkije. Dmitry Shugayev, hoofd van de federale dienst voor militair-technische samenwerking, liet weten dat hij woensdag zou praten met Ismail Demir, hoofd van het presidium voor defensie-industrie (SSB).

Afbeelding: een Sukhoi Su-57-toestel van de Russische luchtmacht landt na optreden op de vliegshow Maks-2019 in Zhukovski. Vliegtuigen van de delegatie van de Turkse president staan op de achtergrond geparkeerd. 27 augustus 2019

“We blijven praten over onze agendapunten en alles in het werk zetten om mogelijk S-35 of S-57-vliegtuigen te kunnen leveren omdat er veel interesse getoond is. Het is nog te vroeg om echt over contracten te onderhandelen. Turkije heeft nog geen officiële aanvraag gedaan. Er moeten nog gesprekken gehouden worden”, zei Shugayev op de internationale expositie voor lucht- en ruimtevaart (MAKS 2019).

De rus gaf ook aan dat de beide landen ook zouden discussiëren over meer samenwerking bij elektronische oorlogsvoering. President Recep Tayyip Erdoğan en zijn Russische collega Vladimir Poetin bezochten eerder deze week de MAKS 2019. Daar nam Erdoğan een kijkje bij de Su-35 en Su-57-toestellen. Beide leiders lieten uitschijnen dat Turkije deze toestellen zou bestellen.

De Su-35 is het toptoestel voor Russische overmacht in de lucht, terwijl de Su-57 de vijfde generatie is van geavanceerde multi-inzetbare gevechtsvliegtuigen.

Sabah