De oppositiepartij CHP ontkent geruchten over een boycot nadat de Turkse Kiesraad (YSK) op 23 juni besloot tot een herhaling van de burgemeestersverkiezingen in Istanboel.

Er werd wijdverspreid opgeroepen tot een boycot van de herverkiezingen op 23 juni nadat de YSK de aanvraag van de regerende AKP had goedgekeurd en de resultaten van de burgemeestersverkiezingen in Istanbul nietig had verklaard, onder verwijzing naar onregelmatigheden bij de stembureaus. Er waren ook protesten laat op maandag in de districten Kadıköy, Beşiktaş en Şişli, traditionele CHP-bolwerken, en andere districten.

De provinciale verkiezingscommissie verklaarde op 17 april dat Ekrem Imamoğlu van de CHP, als kandidaat voor de Nationale Alliantie gevormd met de rechtse Goede Partij (IP), op 31 maart de winnaar van de verkiezingen was met een klein verschil van 13.729 stemmen. Hij kreeg dezelfde dag nog het officiële burgemeestersmandaat onder kritiek van de AKP en MHP.

De CHP hield dinsdag een partijvergadering onder voorzitterschap van de partijleider Kemal Kılıçdaroğlu, waaraan ook Imamoğlu en provincievoorzitter Canan Kaftancıoğlu deelnamen. Imamoğlu zal later een ontmoeting houden met IP-voorzitter Meral Akşener.

“Als er twijfel bestaat over de kiescommissies, dan moeten het grondwettelijke referendum van 16 april 2017, de presidents- en parlementsverkiezingen van 24 juni 2018 en de lokale verkiezingen van 31 maart, samen met de burgemeestersverkiezing in Istanbul, onder dezelfde criteria worden hernieuwd. Alle verkiezingen werden gedaan met dezelfde stembiljetten en stembussen,” aldus de CHP in een verklaring.

“Als er vergissingen zijn in de kiescommissies, is alleen de YSK de verantwoordelijke partij. De schuld van YSK kan niet bij de kiezers worden gelegd, de kiezers kunnen niet worden gestraft. De leden van de YSK zouden allemaal moeten aftreden voor de misdaad begaan tegen de kiezers,” zei de verklaring.

Oppositie CHP veroordeelde besluit van YSK (Turkse Kiesraad)

De CHP veroordeelde eerder het besluit van YSK om de verkiezing te vernieuwen en noemde het “noch democratisch, noch legitiem”.

Een strijdvaardige Imamoğlu hield laat op maandag een bijeenkomst en zwoer dat hij niet zou opgeven, maar dat hij nog sterker uit de bus zou komen bij de volgende verkiezingen op 23 juni.

“Misschien bent u overstuur, maar verliest u nooit uw hoop”, vertelde hij aan duizenden van zijn aanhangers in het district Beylikdüzü aan de westelijke rand van Istanbul, waar hij eerder burgemeester was.

Volgens het eindcijfer van de provinciale verkiezingsraad won Imamoğlu de verkiezingen met 4.169.765 stemmen tegen de 4.156.036 stemmen van Yıldırım, met een verschil van slechts 13.729 stemmen. Het eerste verschil in stemmen dat de YSK aankondigde was 28.000 op de ochtend van 1 april, de dag na de verkiezingen, maar de kloof werd kleiner na een gedeeltelijke hertelling in verschillende districten.

Ondertussen kondigden drie kleine communistische bewegingen, waaronder de Communistische Partij van Turkije, die bijna 14.500 stemmen kregen, aan dat ze niet zullen deelnemen aan de verkiezingen van 23 juni en hun kandidaten zullen terugtrekken ten gunste van Imamoğlu.

Sabah

T.A.