Er zijn videobeelden opgedoken van een Afghaanse vluchteling die wreed afgetuigd werd door drie mensen in Afyonkarahisar (West-Turkije). Ze tonen eens te meer de gevaarlijke consequenties van een toenemend wantrouwen bij de bevolking tegenover vluchtelingen, waar op ingespeeld wordt door een aantal figuren uit de oppositie. Dat schrijft de pro-regeringskrant Sabah.

De video werd gedeeld op sociale media. Hij toont hoe drie jongemannen een Afghaanse vluchteling slaan met riemen, terwijl ze hem dwingen om nationalistische woorden en politieke slogans te zeggen.

De drie verdachten werden opgepakt door de politie. De video werd aangetroffen op de telefoon van één van de verdachten, samen met kinderpornovideo’s.

4 miljoen Syrische vluchtelingen

Turkije vangt al bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan enig ander land ter wereld. Het land heeft al meer dan $35 miljard uitgegeven aan de opvang van vluchtelingen.

Pro-regeringskranten geven schuld aan oppositie

De regering voert een open beleid ten aanzien van vluchtelingen, en wordt daarin gesteund door de meerderheid van de bevolking.

Desondanks proberen de belangrijkste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) en haar bondgenoot de centrum-rechtse İP (Goede Partij) een propagandacampagne tegen vluchtelingen op te zetten. Dat schrijven pro-regeringskranten in Turkije.

In de aanloop naar de parlements- en presidentsverkiezingen van juni 2018 probeerden hun voorzitters Kemal Kılıçdaroğlu (CHP) en Meral Akşener (ıP) stemmen te winnen door een populistische, uitsluitende interpretatie te geven van het Turks nationalisme.

In een toespraak in de noordelijke stad Giresun in 2017 zei Kılıçdaroğlu het volgende: “Er is geen geld voor de boeren, maar weet je hoeveel geld ze over hebben voor Syriërs? $30 miljoen. Ze zijn eersterangsburgers geworden. De prijs van hazelnoten heeft ervoor gezorgd dat de mensen uit de Zwarte-Zeeregio tweederangsburgers zijn geworden. Is het dan verwonderlijk dat de politici daarvan rekenschap moeten afleggen?”

Hij was niet de eerste die zo’n houding aannam tegenover Syrische vluchtelingen, in plaats van zich voor te bereiden om de gemeentelijke problemen op te lossen.

Sabah

S.V.R.