Delen van het vernietigde ruimtelaboratorium “Tiangong 1” zullen waarschijnlijk botsen met de Aarde in 2018. Turkije zou een van de mogelijke raakpunten zijn volgens ruimte-experts. De nieuwste berekeningen tonen echter iets anders aan.

VS, Brazilië en China

In 2016 raakte China de controle kwijt over “Tiangong 1”, een ruimtelabo dat de Aarde omcirkelde. Onderzoekers van de Aerospace Corporation voorspellen nu dat de Tiangong 1 de atmosfeer van de Aarde zal binnenvliegen rond maart 2018. De berekeningen tonen lengtegraden van 43°N en 43°Z aan, waaronder dan de VS, Brazilië en China zelf vallen.

Hierdoor wordt Turkije als veilig gerekend. De Aerospace Corporation is een non-profit voor ruimteonderzoek vanuit Californië.

Grootste delen zullen de Aarde raken

Eerder onderzoek gaf aan dat Turkije, Spanje en Italie op de lijst stonden van mogelijke landen in de vuurlinie van Tiangong 1. Dit zorgde voor wat zorgen bij deze landen. Het gebied van de nieuwe coördinaten heeft weliswaar grotendeels oceanen, maar wetenschappers zeggen dat het erg waarschijnlijk is dat grote delen van het station op land zouden kunnen crashen. Men zegt wel dat het grootste deel van het station tot as zal worden verpulverd als het door de atmosfeer vliegt, maar dat er toch 10 tot 40% van het ruimtelabo de Aarde zal raken.

“Tiangong zal grotendeels opbranden in de atmosfeer, maar grotere delen zoals brandstoftanks kunnen het Aardoppervlak bereiken.”

Sabah