Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft Amerikaans president Donald Trump en Israëlisch premier Benjamin Netanyahu geviseerd als enige leiders die steun betuigen aan de Iraanse betogers. Hij wijst voorts elke buitenlandse interventie in de interne zaken van Iran af.

 “Er zijn slechts twee [wereld]figuren die de betogers steunen: Trump en Netanyahu. Wij zijn tegen dergelijke buitenlandse interventies,” zei Cavusoglu op 3 januari.

 “Ik heb geen andere wereldleider gezien die steunende verklaringen maakt,” zei hij.

Zowel Trump als Netanyahu hebben openlijk steun betuigd voor de demonstraties tegen het regime in Iran waarbij al tientallen mensen zijn gestorven.

 “Het kan zijn dat je het regime niet leuk vindt, maar de president en regering van Iran kunnen, de hoogste religieuze leider terzijde, enkel veranderd worden door verkiezingen. En er zijn geen bezwaren tegen de integriteit van verkiezingen [in Iran],” zei Cavusoglu.

Onlangs verkiezingen

Iran hield onlangs verkiezingen en verkoos president Hassan Rouhani voor zijn tweede termijn als hoofd van de natie, herhaalde de minister. Hij benadrukte dat het volk van Iran het leiderschap in de volgende verkiezingen kan veranderen als ze ongelukkig zijn met zijn bewind.

Hij benadrukte ook dat landen die Iran bekritiseren, oprecht moeten zijn en dubbele standaarden moeten vermijden, een duidelijke verwijzing naar de VS en Israël.

 “Als je zegt ‘Iran is tegen ons, het is onze vijand, daarom is dit regime slecht,’ dan is dit een dubbele standaard. Een coup werd georganiseerd in Egypte en bijna iedereen steunde het. Waren jullie ook niet zogezegd tegen staatsgrepen?”, zei Cavusoglu.

Irans stabiliteit belangrijk

Cavusoglu benadrukte het belang van Irans stabiliteit voor de regio en uitte zijn wensen dat dit proces weldra verwezenlijkt zal worden in Iran. Cavusoglu verwelkomde Rouhanis verklaring dat hij openstaat voor dialoog met vredevolle betogers en benadrukte de Turkse wensen voor de stabiliteit van Iran.

Hij sprak ook over zijn telefoongesprek met de Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken Javed Zareef, die hem vertelde dat de situatie in het land niet slecht is en de protesten binnen een aantal dagen zouden stoppen.

De doden en gewonden vielen omdat sommige gewapende groepen het vuur openden en molotovcocktails hadden gegooid, zei Cavusoglu die Zareef citeerde.

Hurriyet