De Franse Grondwettelijke Raad heeft vorige donderdag een uitspraak uitgebracht die de criminalisering van het ontkennen van de Armeense genocide beschouwt als een onnodige en disproportionele aanval tegen de vrijheid van meningsuiting en vernietigt de vroegere rechtspraak die de ontkenning classificeert als een “haatmisdrijf”.

Volgens de Raad zou de wet onzekerheid creëren met betrekking tot meningen en stellingen over historische feiten. Daarom is de wet een onnodige en disproportionele aanval op de vrijheid van meningsuiting.

De wet die het “ontkennen” criminaliseerde, zorgde voor veel ontroering bij de Turkse gemeenschap in Frankrijk. Het misdrijf werd bestraft met 1 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 40.000 euro.

“in naam van de vrijheid van meningsuiting”

Het Zwitserse Hooggerechtshof heeft onlangs nog de veroordeling van Doğu Perinçek vernietigd. Perinçek is een prominente Turkse politieker en de leider van de Vatan Partij, die in 2005 veroordeeld werd in Zwitserland nadat hij de Armeense genocide had ontkend. De uitspraak van het Hooggerechtshof kwam nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een arrest voortbracht, die Perinçek in het gelijk stelde in naam van de vrijheid van meningsuiting.

Armeense gesneuvelden

Vanuit Turks perspectief zijn er inderdaad Armenen gestorven in het oosten van Anatolië in 1915, nadat de Armeense nationalisten de zijde kozen van de Russen die het land binnenvielen tegen het Ottomaanse leger. Ze namen de wapens op tegen het leger en de bevolking. De verbanning die hierop volgde, resulteerde in slachtoffers. Turkije beschrijft het voorval als een tragedie voor beide partijen. Ankara heeft meermaals voorgesteld om samen een historische commissie samen te stellen van geschiedkundigen uit Turkije en Armenië, in samenwerking met internationale experts om de discussie tot een wetenschappelijk einde te brengen. Alle voorstellen van Turkije vielen op dovemansoren tot nog toe.

 

Sabah