N-VA-kopstuk Peter De Roover in Terzake

Dit artikel werd overgenomen van een openbare status van Dries Lesage (Politicoloog en professor aan Ugent)

 

Peter De Roover (N-VA-kopstuk) beseft blijkbaar ook dat de Belgisch-Turkse ruzie over El-Bakraoui niet los kan gezien worden van het grote dossier van de PKK-aanwezigheid in België. Wanneer gaan onze pers en politiek dit eindelijk eens erkennen en grondiger bekijken? Het is echt niet aan onbeschermde individuen om dit te doen. Ik vind het overigens vrij schokkend dat de N-VA en VRT nog altijd “Koerden” en “PKK” gewoon als synoniemen blijven gebruiken, zoals ook in deze uitzending (zie fragment onderaan), onlangs ook Rudi Vranckx.

Het Turkse ongenoegen tegen België in maart 2016 ging niet over “Koerden”, maar over een duidelijke pro-PKK-tent voor het Europees Parlement in Brussel. Als de Turkse politieke partijen een probleem zouden hebben met “Koerden”, dan zouden ze eigen ministers, heel wat eigen volksvertegenwoordigers, duizenden eigen militanten en miljoenen eigen kiezers moeten beginnen vervolgen… Maar dit is wellicht te genuanceerd en dus ‘Erdogan-propaganda’.

Er komen al vele jaren bewijzen van PKK-aanwezigheid in België naar boven: de vele betogingen georganiseerd door PKK-sympathisanten vol duidelijke PKK-symbolen (waar N-VA-parlementsleden openlijk aan deelnemen), de geldinzameling ‘Kampanya’, het jarenlange verblijf van politieke PKK-leiders in Brussel, het grootscheepse onderzoek van het federaal parket (afpersing, bedreiging, ontvoering), de clandestiene PKK-rechtbanken, … Daar zijn onder meer rapporten van Europol over. Wij zouden het ook kunnen hebben over de vele linken tussen de Turkse terreurgroep DHKP-C en België. Zij worden doorgaans ook gewoon ‘activisten’ of ‘dissidenten’ genoemd.

 

“PKK-aanwezigheid in België is absurd”

Premier Michel en de partij Groen hebben de claims over een belangrijke PKK-aanwezigheid in België onlangs nog afgewimpeld als ‘absurd’. Dit is post-feitelijk, terwijl het echt niet over kleinigheden gaat. Er zijn misschien wel leden van Groen die hierover niet alles durven zeggen en schrijven wat ze weten. De PKK heeft het afgelopen anderhalf jaar honderden Turkse politiemensen gedood en verwond. Dit is de Turkse politie, die door Jambon verondersteld wordt – op gevaar van eigen leven – achter de Belgische Syriëstrijders en terroristen in Turkije aan te zitten…

Moeten we het hierover echt niet eens hebben met elkaar? Voert de PKK echt een legitieme en noodzakelijke vrijheidsstrijd? Hoe verklaar je dan dat de meeste Turkse Koerden het PKK-geweld afkeuren (volgens Zuhal Demir is de PKK onder de Koerden zelfs marginaal)?

Bron