Het presidentieel communicatiebureau heeft de controle over het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi overgenomen. Dat staat in een presidentieel decreet dat op 19 april in het staatsblad is gepubliceerd.

Het presidentieel orgaan is nu gemachtigd om “de middelen, de organisatie en het personeel te controleren” van Anadolu Agency volgens het decreet tot reorganisatie van het Communicatiebureau van president Recep Tayyip Erdoğan.

Het toezicht op Anadolu Agency zal worden geregeld in een contract tussen de nieuwsdienst en het bureau. Het vijfjarige contract zal betrekking hebben op de activiteiten, het beheer en de wijze waarop de managers van het agentschap zullen worden benoemd.

Het presidentieel decreet voegde een artikel toe waarin de taken van het communicatiebureau worden geregeld en het bureau de bevoegdheid krijgt om “de institutionele communicatienormen te bepalen die door openbare instellingen en organisaties moeten worden toegepast”.

Anadolu Agency is een naamloze vennootschap destijds opgericht door Atatürk en zijn collega’s op 6 april 1920 om nieuws over de Onafhankelijkheidsoorlog te verspreiden. De vennootschap Anadolu Agency werd opgericht op 1 maart 1925.

Het bureau wordt voorgezeten door Fahrettin Altun en voert binnenlandse en internationale communicatie- en promotieactiviteiten van Turkije uit. Het presidentieel orgaan houdt ook toezicht op de Turkse reclameautoriteit en de zender TRT.

Hurriyet

T.A.