De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, heeft de Amerikaanse autoriteiten donderdag gewaarschuwd dat meerdere leden alsook het hoofd van de terreurgroepering FETÖ, die gevestigd zijn in hun land, de Turks-Amerikaanse samenwerking zouden kunnen vergiftigen.

De Turkse minister die via een conferentiegesprek op het forum genaamd “‘De couppoging van 15 juli: een jaar verder” in de Turkse erfgoed organisatie (THO) een toespraak hield, zei dat Turkije alle geïnfiltreerde FETÖ-aanhangers probeert te verwijderen uit alle overheidsinstellingen.

Criminele organisatie

Hoe dan ook blijft de criminele organisatie actief op globaal niveau door haar scholen, ondernemingen en lobby. De topdiplomaat haalde aan dat indien de VS niet zo snel mogelijk zou handelen tegen de terreurgroep, de samenwerking tussen beiden landen hier zwaar onder zou lijden.

Ware intentie Gulen?

“Ze beweren dat Fethullah Gülen een gemiddelde en niet radicale moslimprediker is die bereid is om ‘samen te werken’ met het westen maar ondertussen tonen de gewelddadige misdaden die zijn organisatie beging tijdens de couppoging zijn ware intenties.” zei hij.

15 juli 2016 is de dag waarop de – in het leger geïnfiltreerde – Gülenistische militanten een coup probeerden te plegen tegen president Erdoğan en zijn democratisch verkozen regering. 249 doden en meer dan 2.500 gewonden was het uiteindelijke resultaat van de gefaalde putsch.

Concreet bewijs

Ondanks het feit dat Ankara “85 dozen met concrete bewijzen” over de betrokkenheid van Gülen’s organisatie bij de coup heeft opgestuurd naar Amerikaanse rechtsambtenaren, moet de Amerikaanse overheid nog steeds stappen ondernemen om de FETÖ-leider uit te leveren aan Turkije.

Fethullah Gülen leeft sinds 1999 in zelfopgelegde ballingschap aan de uitlopers van het Pocono gebergte in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Sabah